Home > Filippinska gruvbolag protesterar mot stängningsorder.

Filippinska gruvbolag protesterar mot stängningsorder.

Ett antal gruvbolag på Filippinerna är i ”öppen revolt” mot regeringens planer på att stänga 23 nickelgruvor och stoppa verksamheten vid ytterligare fem, rapporterar Bloomberg News.

Enligt landets branschorganisation för gruvindustrin har regeringen inte rätt att stänga gruvor utan vederbörlig rättslig prövning, varför organisationen ska vända sig direkt till den hårdföre presidenten Rodrigo Duterte. Denne har dock uttalat sitt stöd för miljöministern Gina Lopez, som varit drivande i ärendet.

Filippinerna är med sina totalt 41 gruvor världens största exportör av nickelmalm, med Kina som största kund. Verksamheten vid ett tiotal gruvor stoppades under hösten, då de inte ansetts leva upp till internationella miljö- och säkerhetskrav.

Enligt branschorganisationen innebär stängningen av gruvorna att 1.100 anställda förlorar sina jobb. Totalt berörs dock närmare 1 miljon arbetstillfällen direkt och indirekt, hävdare organisationen.

Nickelpriset steg initialt på torsdagen, då de nya stängningsplanerna blev offentliga. På eftermiddagen föll priset dock tillbaka och nedgången har fortsatt i fredagens tidiga handel.

Enligt en analys från UBS, som refereras av Bloomberg News, innebär miljöministerns beslut att 10 procent av det globala nickelutbudet försvinner. Indonesien har dock gått i motsatt riktning och öppnat för ökat export, vilket kan leda till att nettoeffekten av de två ländernas åtgärder blir neutral, menar banken.

Analytiker på ANZ håller inte med, rapporterar Bloomberg vidare. Enligt den australiska banken kommer en eventuellt ökad export från Indonesien inte att väga upp det minskade utbudet från Filippinerna.

Filippinska gruvbolag protesterar mot stängningsorder.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto