Home > Finansiella lättnader återvänder starkt

Finansiella lättnader återvänder starkt

Regeringar och beslutsfattare har två verktyg för att påverka mängden pengar i ekonomin – finansiell och monetär politik. 

Medan investerare i regel känner till penningpolitiska beslut har finansiella beslut en minst lika stor påverkan.

I onsdags bestämde sig Fed i USA för att inte förändra något. Under presskonferensen antydde dock Fed:s ordförande, Jerome Powell, att det kommer lättnader i det finansiella rummet inom kort. Om vi snabbspolar fram ett par dagar har nu den amerikanska kongressen levererat ännu ett stödpaket, som är utformat för att hjälpa ekonomin under pandemin.

Ytterligare 900 miljarder dollar som finansiellt stöd

Förra helgen godkände den amerikanska kongressen ett nytt finansiellt stödpaket för att hjälpa ekonomin att hantera coronaviruset. I detta ingår flera åtgärder, som att ge stöd åt hushåll (600 dollar per individ) och förlängda arbetslöshetsersättningar.

Medan storleken på det finansiella stödet inte är lika stort som det föregående kommer det utöver de andra penningpolitiska lättnader som Fed drivit fram. Aldrig förr har de finansiella förhållandena varit så tillmötesgående. Om man dessutom adderar finansiella lättnader finns det potential för en stark ekonomisk vändning när pandemin väl är över.

Det COVID-relaterade finansiella stödpaketet är värt cirka 900 miljarder dollar, eller 4,2% av amerikansk BNP (bruttonationalprodukt). Paketet röstades igenom igår, och var den huvudsakliga orsaken till varför de finansiella marknaderna, och framförallt amerikanska aktier, vände tillbaka.

Aktiemarknaden öppnade med ett gap nedåt då terminspriser hade det svårt på måndagen. Nyheterna att Storbritannien hade upptäckt en ny variant av viruset som sprider sig mycket snabbare än originalet sände rysningar längs marknadernas ryggrader. Till följd av det steg USD, och aktiemarknaden sjönk.

När kontantmarknaden öppnade (vanliga handelstider för den amerikanska aktiemarknaden) låg Dow Jones på under 29 500, och vände sen under resten av dagen. Faktum är att indexet tog sig tillbaka till 30 000-nivån, framförallt tack vare de goda nyheterna som stödpaketet innebar.

Det sägs att penningpolitik påverkar pengarna och krediten i en ekonomi. Detta är det föredragna sättet att justera penningtillförseln i en ekonomi, för att förhindra överdriven inflation och försäkra prisernas stabilitet. Ibland kan det dock hända att penningpolitiska åtgärder inte räcker till. Och när det krävs mer kan det behövas finansiella lättnader för att komplettera helhetsbilden.

2020 har visat hur dessa två krafter kan arbeta tillsammans. Deras effekter tar dock tid, då det finns en eftersläpande faktor när det kommer till sådana beslut.

En sak är dock säker, USA har satt scenen för en stark vändning när pandemin väl är över, med positiva svallvågor för den globala ekonomin.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto