Home > Fingerprint Cards backar när ultraljudsbaserad fingeravtrycksteknologi lanseras på tisdagen av kinesiska Xiaomi.

Fingerprint Cards backar när ultraljudsbaserad fingeravtrycksteknologi lanseras på tisdagen av kinesiska Xiaomi.

Den kinesiska telefontillverkaren Xiaomis lansering av Mi 5S-modell med en ultraljudsbaserad fingeravtrycksteknologi under glas, i stället för en kapacitiv sensor som Fingerprint Cards har, var relativt väntad och ”odramatisk”.

”Jag tycker egentligen inte att det är en så stor sak, att det kommer alternativa lösningar”, säger Martin Nilsson, analytiker vid Nordea som har en säljrekommendation på Fingerprint Cards, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det var en väntad nyhet och vi ser också en väntad reaktion i aktien på den här nyheten. Folk blir oroliga när en jätte som Qualcomm kommer in, men det är inte så dramatiskt och inget som slår undan benen på Fingerprint”, konstaterar Joel Westerström, som är analytiker vid Redeye.

Han påpekar också att Xiaomi ägs till 20 procent av Qualcomm och därför var det troligt att en lansering av den ultraljudsbaserade sensorlösningen skulle ske i en modell från Xiaomi.

Analytikerna räknar inte med att den ultraljudsbaserade fingeravtryckstekniken kommer att ta över helt och hållet.

”Ultraljudssensorn kommer att vara en nischlösning för vissa avancerade telefoner, till dess att man kommer in på en fingeravtryckssensor som sitter integrerad i skärmen. Men ultraljussensorn kommer aldrig att nå samma volymer som kapacitiva sensorer på grund av priset”, säger Martin Nilsson.

Den ultraljudsbaserade tekniken har fortfarande en sensor på en specifik plats på telefonen och den är dyrare än den kapacitiva tekniken. Fördelen med ultraljudsbaserat är att det gör det möjligt att använda tjockare glas.

Joel Westerström framhåller att det är svårt att byta ut något som används i stor skala, då ska det vara billigare och bättre.

”Det här (ultraljudsbaserad sensorlösning) är ingen jättebillig lösning. Den här modellen (Mi 5S) kanske kommer att säljas i ett 100.000-tals exemplar”, säger han.

I Xiaomis andra modell Mi 5S Plus, som också lanserades på tisdagen, är Fingerprint Cards sensor FPC 1035 integrerad.

Fingerprint Cards-aktien gick ned under tisdagen, med som mest 4,3 procent, för att vid lunchtid återhämta sig. Vid 14-tiden hade Fingerprint Cards gått ned 0,9 procent till 98:70 kronor.

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

 

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto