Home > Fingerprint Cards, Precise Biometrics och Cision – vi reder ut soppan!

Fingerprint Cards, Precise Biometrics och Cision – vi reder ut soppan!

Det lilla informationstjänstföretaget Cision har hamnat rejält i hetluften på sistone. Det felaktiga pressmeddelande som gick ut via bolagets kanaler angående ett bud på omsusade Fingerprint Cards skapade rejäl oreda på finansmarknaden under föregående vecka. Mer än 2000 affärer och över 2 miljoner aktier makulerades av Stockholmsbörsen, en polisutredning är påbörjad och EBM är inkopplat. Även i konkurrenten Precise Biometrics blev kursutvecklingen explosionsartad och även här backades en mängd affärer i efterdyningarna av det fejkade budet. En redig soppa!

Genom att prenumerera på våra analyser kan du välja mellan våra utskick och få analyserna direkt till din e-post.Välj ett eller flera utskick

Är du redan prenumerant på Tradingportalens tidigare nyhetsbrev kommer du få ett felmeddelande som säger att du redan är prenumerant på listan. Följ sedan instruktionerna för att ändra dina profilinställningar. Vid problem skicka ett mail till eh [at] financialmedia.se.

Idag kommer nya uppgifter från EBM om att de nu har en misstänkt. Den misstänkte mannen har nyligen skaffat sig webbhotell på FS Data och misstänks ha använt sig av detta för att skicka ut det förfalskade meddelandet till Cision. Adressen som den misstänkte mannen använde var förviillande lik Fingerprint Cards, ett utstuderat tillvägagångssätt som sannolikt var en starkt bidragande orsak till att svindeln blev framgångsrik. EBM har inhämtat uppgifter angående kontokortsnumret till den misstänkte mannen från FS Data, och fortsätter sin förundersökning avseende grovt svindleri.

De båda småspararfavoriterna Precise Biometrics och Fingerprint Cards har bjudit på rejäla kursresor under det gångna året, både uppåt såväl som nedåt, och en lång period av rykten kring de båda förhoppningsbolagen ”krattade manegen” för det påstådda budet på Fingerprint av (Apples rival) Samsung. Det enda som verkade krävas var ett telefonsamtal där förövaren, via ett icke spårbart mobilnummer, utgav sig för att vara VD på Fingerprint och i samband med detta delgav pressmeddelandet.

Såväl Fingerprint Cards som Precise Biometrics har åkt på en rejäl nedåtrekyl på Stockholmsbörsen under de senaste veckorna. Precise Biometrics har tappat hela 61% från (som högst) 5,20 och handlas idag kring 2 kronor. I samma veva har Fingerprint Cards gått från 88 till att handlas kring 49 i skrivande stund, en nedgång på respektabla 44%. På chattforum går diskussionerna i ett kring det inträffade och många frågar sig om det snart är dags att köpa tillbaka Fingerprint och Precise i hopp om att den senaste tidens nedgångar snart skall förbytas i nya explosionsartade resor norrut.

Cision informerade idag om att bolaget kommer att förbättra sina rutiner kring hantering och distribution av nyheter. Bolaget kommer inte längre att distribuera nyheter som kommer via mail, utan nyheter kommer istället att hanteras via Cisions eget program. Nyheter skall också framöver bekräftas via telefon med det berörda bolaget. Det är helt klart ett steg i rätt riktning för bolaget vars rutiner hamnat i skottgluggen i samband med det inträffade. Marknaden hoppas framöver på mer information i samband med det möte som Cision under veckan kommer att ha med representanter från Stockholmsbörsen. Besked väntas också från Ekobrottsmyndighetens utredning angående grovt svindleri.

På dagens kurs kan man inte kalla Cision för dyrt, det ser snarare attraktivt värderat ut. Med ett uthålligt PE-tal mellan 6 och 8, en direktavkastning i intervallet 6-7% och relativt stabila framtidsutsikter ter sig bolaget tämligen attraktivt. Lägg därtill att kursen gått kräftgång på marknaden under större delen av innevarande år och under 2013 har gått ned dryga 35% och därmed sniffar på bottennoteringarna från bland annat slutet av 2011 och situationen ser lockande ut. Under förutsättning att uppståndelsen kring det pågående debaclet avtar under kommande dagar och veckor, vill säga.

Kanske skall de något mer riskvilliga placerarna, förutom Fingerprint Cards och Precise Biometrics, även hålla ögonen på Cision framöver.

Fingerprint
Fingerprint
Precise
Precise
Cision
Cision
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto