Home > Fingerprint Cards pressad på Stockholmsbörsen efter säljrekommendation från Nordea.

Fingerprint Cards pressad på Stockholmsbörsen efter säljrekommendation från Nordea.

Fingerprint Cards pressades på fredagen när Nordea inledde bevakning på bolaget med rekommendationen sälj till riktkursen 70 kronor.

Tidigare under dagen kommenterade Nordea rekommendationen med att Fingerprint Cards är visserligen överlägsen marknadsledare inom fingeravtryckssensorer och algoritmer, men som för bioteknikbolag med bara ett läkemedel är det pipelinen som har betydelse, och nya lösningar från konkurrenter verkar nalkas inom bara ett par år.

”Vi är inte övertygade om att FPC kan omvandlas från sitt CMOS-arv (CMOS: den vanligaste halvledartypen, red anm) innan marknadens framkant har flyttats till TFT-baserade lösningar (lösningar inuti displayen, red anm)”, skriver banken och spår därför att intjäningen kulminerar 2016-2017 för att sedan minska.

Migrationen till sensorer inuti displayerna möjliggörs av teknologiska framsteg som gjorts nyligen inom TFT-sensorer, samt sjunkande priser på displayer med den höga upplösning som krävs för att läsa av fingeravtryck, resonerar banken. Att hänga med i detta teknikskifte kräver fler ingenjörer än vad Fingerprint Cards, med bara 250 anställda totalt, förfogar över, heter det.

På kortare sikt spår banken dock stabila trender för det svenska biometribolaget, och den långsiktiga oron för FPC beror alltså inte på konkurrensen i det nu aktuella segmentet i sig, utan snarare på ett väntat teknikskifte.

Nordea väntar sig att både Apple och Samsung kommer att lansera telefoner med fingeravtryckssensorer i displayen under 2017-2018, något som enligt Nordea skulle pressa FPC:s försäljningspriser, volymer och marginaler.

På onsdagen gav Fingerprint Cards nya vd Christian Fredriksons presentation vid SEB:s seminarium som hölls i ett allmänt positivt tonläge, och bolagets förväntningar på solid tillväxt och lönsamhet under nästkommande kvartal upprepades av biometribolagschefen.

Det framgick av ett åhörarreferat som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av, författat av en närvarande finansmarknadsaktör.

Den före detta F-secure-vd:n Christian Fredriksons tankar om säkerhet betecknas som ”intressanta” i referatet: biometri kan enligt honom hjälpa IoT-systemet (internet och telekom i bred bemärkelse) att bli säkert, och pinkoder är enligt honom historia då det helt enkelt inte är säkert.

Christian Fredrikson kommer enligt åhörarens uppfattning att fokusera sina insatser på två områden:

1. Utveckla mer verksamhet med mobiltillverkarna genom att addera mer funktionalitet, exempelvis att öppna olika appar med olika fingrar.

2. Utveckla nya ben för Fingerprint Cards att stå på, både organiskt och via företagsaffärer. Några större förvärv tycks dock inte vara att vänta; ”M&A har risker” heter det i referatet, och förvärv planeras bara om det verkligen kan bidra med något kompletterande. Ögonavläsning (”iris”) betraktas av vd:n som ett komplement och inte ett hot, och kort, bilar och sjukhus betecknas som intressanta områden.

En hel del frågor ställdes under seminariet kring genomsnittligt försäljningspris (ASP). Svaret lydde att FPC behöver driva utvecklingen mot ny och bättre funktionalitet, något som redan pågår.

”Min slutsats: de nästkommande kvartalen kommer att hållas i en väldigt positiv ton”, avslutas referatet.

Tradingportalen publicerade senast en teknisk analys på Fingerprint den 22:e juli, där blickarna vändes mot 119 kronor. Analysen kan du läsa här.

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.