Home > Fingerprint ej oroade över hot från sydkoreanska tillverkaren CrucialTec.

Fingerprint ej oroade över hot från sydkoreanska tillverkaren CrucialTec.

Crucialtec har pratat i flera år om egna sensorer, men konsekvent misslyckats med att lansera något, och Fingerprint Cards är följaktligen inte särskilt bekymrade om hotet från det koreanska modulhusets eventuella bakåtintegration.

Det säger det svenska biometribolagets vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen, apropå en kommentar från ABG Sundal Collier tidigare på tisdagen där en strategisk omsvängning av Crucialtec till tillverkning av egna fingeravtryckssensorer målas upp som ännu ett potentiellt hot mot den höga intjäningen.

”Crucialtec har pratat om att utveckla egna sensorer under hela den tid vi samarbetat med dem, åtminstone sedan 2012, så denna ambition är inget nytt. Men de har konsekvent misslyckats”, säger Jörgen Lantto, nyss hemkommen från en tjänsteresa i Europa.

Han beskriver hur det som enligt honom nu lyfts upp, att Crucialtec försöker tillverka sensorer med teknologi på licens från FPC:s norska konkurrent Idex, pågått i flera år utan nämnvärd framgång.

”Det är inget vi är särskilt bekymrade om: den teknologin är helt enkelt inte konkurrenskraftig. Idex vinner ingen business att tala om på egen hand, och det finns andra bolag som licensierar Idex två teknologier också utan att vi ser något avtryck i marknaden av det.”

Ovanpå detta tappar enligt Jörgen Lantto Crucialtec konkurrensposition som modulleverantör, och det koreanska bolagets andel av FPC:s modulaffär blir följaktligen mindre och mindre. I stället ökar kinesiska modulleverantörers, exempelvis O-Films, marknadsandelar, och dessutom möter Crucialtec lokal konkurrens i Korea.

”Crucialtec ’sprider tunt’ på det här sättet: de flesta modulleverantörer som lyckas och tar marknadsandelar fokuserar på vår sensor. Som modulleverantör kan du välja att ta en större del av en liten kaka, det vill säga utveckla en egen sensor och sälja en integrerad lösning för att få en stor procentuell intäkt av en väldigt liten marknad. Eller så gör man som de som är mer framgångsrika: fokuserar på att bli en bra modulleverantör och samarbetar med den ledande fingersensorteknologin.”

Nyligen rapporterades om ambitioner från Kinas ledning om att höja teknologinivån i landet. ABG tog fasta även på detta och konstaterade att Kinaledningen skulle kunna diktera att exempelvis hälften av komponenterna i en mobiltelefon ska komma från inhemska leverantörer.

Jörgen Lantto är inte särskilt bekymrad om detta heller:

”Vi ingår i ett ekosystem där vi hjälper många av de kinesiska leverantörerna att bli väldigt framgångsrika, och nå en bra position mot exempelvis Apple. Flera av våra kunder, som Huawei och Oppo, går väldigt bra och får positiva användaromdömen. Telefonleverantörernas konkurrenskraft är ju inget som någon myndighet vill försämra med någon form av undermålig teknologi”, säger han, och påpekar att de stora pengarna och följaktligen det Kinaledningen lär fokusera på ligger i själva telefonerna, inte fingeravtryckssensorerna.

Fingerprint-aktien var ned cirka 6 procent till 83:80 kronor vid klockan 13.45 på tisdagen, vilket var en viss återhämtning efter att som mest ha varit ned drygt 11 procent till nivån 78:65 kronor under förmiddagen.

Pareto tar även upp bevakning av Fingerprint Cards och sätter rekommendationen till behåll runt föregående veckans balansgång, med riktkurs på 97 kr!

Fingerprint Cards (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto