Home > Fingerprints anhållna styrelseledamot Lars Söderfjell fortfarande tjänstledig från sin roll på Swedbank.

Fingerprints anhållna styrelseledamot Lars Söderfjell fortfarande tjänstledig från sin roll på Swedbank.

Aktiestrategen Lars Söderfjell är fortfarande tjänstledig från sin roll på Swedbank.

Det säger bankens kommunikationschef Gabriel Francke Rodau till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har tagit del av informationen om att han är anhållen. Eftersom han är tjänstledig och inte heller är någon ledande befattningshavare har vi inte några kommentarer”, säger han.

Swedbank kommer att följa utvecklingen. Lars Söderfjell har varit tjänstledig på obestämd tid sedan mitten av oktober som en följd av hans ägande och styrelseuppdrag i Fingerprint.

Misstankarna om ytterligare grova insiderbrott i Fingerprint Cards uppstod enligt EBM sedan värdepappersinstitut noterat omfattande försäljningar i aktien före vinstvarningen den 8 december i fjol, enligt besked på måndagen.

Flera omständigheter kring ägandet i Fingerprint Cards har länge varit oklara. Det gäller främst det ägande som är kopplat till bolagets tidigare vd, den redan tidigare insideråtalade Johan Carlström.

I Fingerprint Cards finns 6 miljoner röststarka A-aktier, som helägs av aktiebolaget Sunfloro. Sunfloro ägs i sin tur av Johan Carlström tillsammans med Fingerprints styrelseledamot Lars Söderfjell och bolagets före detta styrelseordförande Urban Fagerstedt. Carlström kontrollerar dock över 80 procent av ägandet i Sunfloro, enligt tidigare uppgifter i media.

Förutom A-aktierna har Johan Carlström också ett stort antal B-aktier i Fingerprint Cards. Men exakt hur stort, och var aktierna finns, har länge varit höljt i dunkel.

Den 2 juni i fjol flyttade den förre vd:n enligt ett pressmeddelande en stor post – cirka 13,5 miljoner aktier – från sin kapitalförsäkring i Danica Pension. Flytten gick till en då ej namngiven förvaltare.

Motivet för flytten var, enligt vad Carlströms själv uppgav för Direkt, att skaffa sig ”ökad flexibilitet”.

Genast efter flytten från Danica dök en lika stor post upp i Fingerprints ägarlista, fast nu som förvaltarregistrerad hos clearingbanken Clearstreams bankenhet i Luxemburg.

Innehavet hos Clearstream har sedan dess ökat och minskat i storlek. Månaden närmast före Fingerprint Cards vinstvarning den 8 december minskade aktieposten enligt ägartjänsten Holdings med över 4,3 miljoner aktier. Det motsvarar ett försäljningsvärde på cirka 350 miljoner kronor.

Fingerprints aktiekurs var i slutet av november cirka 80-85 kronor. Ett par dagar efter vinstvarningen hade aktien fallit till 58 kronor.

För cirka två veckor sedan kontaktade Direkt Johan Carlström för en kommentar om hans affärer i Fingerprint. Han meddelade då att han var på semester på Seychellerna, och inte hade ”något som helst intresse” av att kommentera ägandet.

Sunfloros styrelse, och ägarlista, består av Johan Carlström, Lars Söderfjell och Fingerprints tidigare styrelseordförande Urban Fagerstedt.

”Jag har ingen mer information. Jag vet inte ens vad de anklagas för. Jag fick reda på det här i morse”, säger Urban Fagerstedt till Direkt.

Sålde även du aktier i december?

”Nej, det gjorde jag inte.”

Fingerprints anhållna styrelseledamot Lars Söderfjell fortfarande tjänstledig från sin roll på Swedbank.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto