Home > ”Fiscal cliff” nu i fokus efter Obama-seger

”Fiscal cliff” nu i fokus efter Obama-seger

Det säger analytiker på onsdagsmorgonen efter att det står klart att Barack Obama väljs om som USA:s president, samtidigt som kongressen ser ut att bli fortsatt splittrad.

”De har spenderat 1 miljard dollar på valrörelsen och ingenting har hänt, det är status quo i Washington. Republikanerna behåller representanthuset, demokraterna behåller senaten och Barack Obama Vita Huset. De kommer att ha samma politiska och ideologiska splittring”, säger Jesper Norberg, analytiker vid JRS Securities, till Nyhetsbyrån Direkt.

Några större marknadseffekter tror han inte ligger i korten.

”Jag tror att effekterna på marknaderna blir kortvariga. Det blir nu ganska omedelbart fullt fokus på hur se ska hantera skuldproblemen och ’fiscal cliff’. Allt handlar om hur de kan kompromissa i Washington”, säger Jesper Norberg.

Han konstaterar att en seger för Barack Obama var väntad om man tittar på spelbolagens oddssättning och att marknaden bör ha ställt in sig på detta, även om aktiemarknaden helst hade att Mitt Romney vunnit. Räntemarknaden ville däremot se Barack Obama vinna, eftersom det innebär en bibehållen mjuk Fed-policy.

”Räntemarknaden tycker att valresultatet är helt okej, eftersom det tyder på att Fed-politiken kommer vara densamma, men det kommer inte som någon chock att Obama vinner. De senaste dagarna har mätningarna tytt på en vinst för Obama”, säger Jesper Norberg.

Han tilläger att med splittringen i kongressen spelade det heller ingen större roll vem som vunnit presidentvalet, eftersom det ändå krävs politiska kompromisser kring det finanspolitiska stupet.

”Polariseringen i USA är rekordhög och det är inte bara ett valårsfenomen. Vi vet inte hur man ska hitta kompromiss på något enkelt sätt, någon måste ge vika”, säger Jesper Norberg, som själv tror att det blir republikanerna som kommer att få dra det kortaste strået.

”Republikanerna förlorade och min personliga bedömning är att republikanerna kommer att tvingas backa på skatteområdet, det är egentligen den stora knäckfrågan. Frågan är

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto