Home > Fjärde lönsamma kvartalet i rad för Tesla

Fjärde lönsamma kvartalet i rad för Tesla

Tesla, ett av de mest aktiva företagen på Nasdaq på sistone, rapporterade på onsdagen sina intäkter för det andra kvartalet 2020. Investerare hade höga förväntningar då kvartalet skulle bli en historisk milstolpe för Tesla – och det var precis det som hände.

Priset för detta var att hamna på indexet S&P500. Ett villkor för att få bli inkluderad i detta index är att ha fyra lönsamma kvartal i rad. I och med detta kvartal mötte Tesla detta villkor, vilket innebär att de kan vara med i indexet. Detta är en av anledningarna varför investerare spekulerade så hårt på dess pris – det steg på ett liknande sätt som Bitcoin steg innan kraschen i december 2017.

Teslas intäkter under andra kvartalet och marknadens reaktion

Den faktiska rapporten hade ett par goda och inte lika goda nyheter. Företaget har haft problem med lönsamhet sedan början, så de goda nyheterna är att de har lyckats få till fyra lönsamma månader i rad.

En närmare titt på var dessa intäkter kommer ifrån avslöjar dock att över 400 miljoner dollar kommer från utsläppscertifikat som säljs till konkurrenter. Med tanke på de gröna regleringarna, speciellt i Europa, måste biltillverkare möta vissa utsläppsnivåer. De som inte kan göra det måste köpa certifikat från företag som har dem, exempelvis Tesla. För alla bilar Tesla säljer i Europa har företaget ett visst antal gröna certifikat som de kan sälja till andra biltillverkare så att de möter utsläppsmålet.

En annan positiv del av rapporten kommer från ökningen i kassaflödet. För ett företag som är känt för att bränna flera miljoner dollar under en dag är detta stora nyheter för långsiktiga investerare.

Men björnar på marknaden kan kompensera för detta i form av ökade kundfordringar – en kontroversiell ökning bör tilläggas. Kundfordringar tillhör i Teslas fall exempelvis de bilar som säljs på kredit. En stor fråga här är om Tesla sålde utsläppscertifikat som tillhör bilar relaterade till kundfordringar eller endast de som tillhör bilarna som de redan fått pengar från? Beroende på hur företaget räknar sina intäkter kan detta vara viktigt för att avgöra om lönsamheten har tvingats fram detta kvartal eller inte.

Hur reagerade marknaden?

Tesla släppte denna rapport på onsdagen efter att marknaden hade stängt. Priset hoppade till över 1 700 dollar efter nyheterna, men gick sen tillbaka en del under gårdagens session.

Det ser ut som att priset har en möjlig dubbeltopp med en uppmätt rörelse runt 1 300 dollar. Om detta sker bör 1 000-nivån vara den första stödnivån.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.