Home > Fler kvantitativa lättnader från Storbritanniens centralbank för att stötta den brittiska ekonomin under 2021

Fler kvantitativa lättnader från Storbritanniens centralbank för att stötta den brittiska ekonomin under 2021

Om det finns en sak som traders märker i början av handelsåret är det att antalet rubriker om Brexit har avtagit. En av de mest utmanande förhandlingarna i historien avslutades med att båda parterna kompromissade.

Å ena sidan förlorade EU en av sina äldsta allierade och vänner – för att inte nämna en enorm marknad och kraftfull ekonomi. Å andra sidan förlorade Storbritannien den största marknaden i världen. Att resa till EU kräver nu ett visa, och för att importera något från ett EU-land måste man betala tullavgifter.

Trots detta måste livet gå vidare. Utmaningarna för den brittiska centralbanken och den brittiska ekonomin har bara börjat. 2020 var ett svårt år för alla länder på grund av coronavirus-pandemin. Storbritannien drabbades ännu mer i och med att de var mitt uppe i Brexit. Till följd av det lämnade viruset ett enormt hål i den brittiska produktionen. Ekonomin förväntas återhämta sig under 2021 och 2022 men allt beror på hur smittan sprids och hur det går med vaccinationen.

Penningpolitiskt stöd fortsatt viktigt

Brittisk media är redan full av historier om hur företag har det svårt efter Brexit. Exempelvis måste nu företag som exporterar till EU att den europeiska kunden fyller i extra formulär för att exporten ska gå igenom. Varför skulle en kund från Europa göra det, när de istället kan vända sig till en konkurrent i EU? Brittisk kvalitet kan vara svaret, men om det var kvalitet och inte pris vi var efter, varför produceras då nästan alla produkter i Kina? Kostnaden, eller slutpriset, är det som oftast går segrande ur denna strid.

Utan stöd kan den brittiska ekonomin inte stå upp ordentligt. Storbritanniens centralbank förväntas utannonsera fler kvantitativa lättnader i år, och de kanske till och med sänker räntan till negativa territorier.

Under förra årets andra kvartal sammandrog den brittiska BNP:n med hela 19,8%, vilket är en av de värsta nedgångarna i världen. BNP:n vände kvartalet efter det och växte då med 15,5%, men den övergripande produktionen ligger fortfarande långt under nivåerna mot slutet av 2019 med nästan 10%.

Med andra ord finns det ett stort tomrum som måste fyllas, och utan mer stöd från den brittiska centralbanken får Storbritannien det svårt att nå den tillväxt som upplevdes innan pandemin. Ju mer tillmötesgående politiken är desto bättre.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto