Home > Fler lättnader från RBNZ

Fler lättnader från RBNZ

Den nya zeeländska centralbanken (RBNZ) var den enda centralbanken som levererade penningpolitiska beslut denna vecka, och de valde att genomföra ytterligare lättnader. Oavsett om det är ett sammanträffande eller ej kom detta samma vecka som Nya Zeeland registrerade nya COVID-19-fall för första gången på över 100 dagar.

Denna önation har stuckit ut med hur det hanterat pandemin. I utvecklade ekonomier är Nya Zeeland det enda landet som har lyckats krossa viruset och deklarera landet fritt från viruset under mer än tre månader. Detta är en anledning varför den lokala valutan, NZD, ökade i värde mot sina gelikar, och framförallt mot USD. Detta är givetvis inte något som RBNZ uppskattar.

Fler kvantitativa lättnader från RBNZ

RBNZ ökade sitt Large Scale Asset Purchase-program (LSAP) upp till 100 miljarder dollar, med målet att ytterligare sänka räntorna. Dessutom är budskapet från RBNZ tydligt – de är redo att erbjuda mer stöd om det behövs, och kommer inte vända kurs från den lättade penningpolitiken.

Detta är kanske den bästa tidpunkten i historien att se hur sammankopplad världen är/brukade vara. Nya Zeeland är framförallt en tjänstebaserad ekonomi då över 60% av deras BNP kommer från tjänstesektorn, och de förlitar sig därmed till stor del på internationell handel.

Internationell handel är givetvis ett område som har drabbats hårt av pandemin. Centralbanken är därför redo att ingripa om den globala nedsaktningen påverkar den lokala ekonomin mer än förväntat.

Denna veckas utlåtande från RBNZ nämner även en stark NZD. Det är inte undra på, med tanke på att centralbanken inte var blyg angående sin oro för en stark valuta.

Vi ska inte heller glömma att detta är en av de mest proaktiva centralbankerna i världen. De var en av de första bankerna som introducerade inflationsbekämpning som en centralbanks uppgift, vilket snabbt anammades av andra utvecklade ekonomier.

Som vi nämnde i början av denna artikel sålds NZD efter nyheterna. Men, valutan återhämtade sig följande dag då sommarhandeln förenklar korrelationshandel och snäva intervall.

Trots RBNZ:s lättnades är det inget jämfört med vad andra centralbanker har gjort. NZD korrelerar därmed fortfarande med AUD, och risk-on/risk-off-miljön.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.