Home > Fler privata traders – hur stödpengar tar sig till aktiemarknaden

Fler privata traders – hur stödpengar tar sig till aktiemarknaden

Under pandemin 2020 har folk över hela världen tvingats stanna hemma. Distansjobb blev normen, och när det inte var möjligt ingrep många regeringar genom att dela ut finansiellt stöd till hushållen.

Detta stöd såg ut på olika sätt. Vissa länder, som Tyskland, sänkte momsen medan andra länder, som Spanien gav stöd åt de med anställningar, och vissa sände även ut direkta pengar till befolkningen. I slutändan fylldes inkomstgapet, i vissa länder snabbare än andra.

I USA tjänade de flesta mer under pandemin än normalt sett. Eftersom de hade så mycket tid att spendera på nätet blev det ett logiskt steg att investera dessa pengar på aktiemarknaden. Det som började oskyldigt blev snabbt en enormt marknadsförflyttande trend, då privata traders nu ansvarar för vilda marknadssvängningar.

Över 20% av stödpengarna kommer investeras på den amerikanska aktiemarknaden

Enligt en enkät av Deutsche Bank avslöjades det att över 20% av de nya 1,9 biljonerna kommer hamna på aktiemarknaden. Detta är bra för aktiemarknaden, och denna andel är ännu större bland åldersgruppen 25-34. Detta visar att det finns en ny slags investerare, som är här för att stanna, framförallt om man tittar på den yngre gruppens planerade investering på 40%.

Sedan den andra hälften av förra året har intresset av aktiemarknaden exploderat i USA. Allt fler började investera sina pengar, vilket ledde till att handelsvolymen från privata investerare översteg volymen från hedgefonder och vanliga fonder.

Dessutom insåg privata traders plötsligt att de kunde samarbeta på marknaden. Vilda marknadssvängningar för vissa aktier (exempelvis GameStop) i januari i år visade sig drivas av en grupp beståendes av flera miljoner traders som organiserade sig på Reddit.

Denna trading avslöjade djup kunskap av marknadsmekanismer. De använde en kombination av direkta aktieköp och call-optioner för att sätta press på hedgefonder, som var extremt exponerade kort. Resultatet? De som hade satsat kort förlorade flera hundra miljoner dollar. Privata investerare representeras inte längre av baby boomers som köper och håller.

Istället har vi en ny, ung privat trader som är kunnig, sofistikerad och villig att lära sig. När man sätter gratispengar i händerna på en sådan trader kan koordinerad trading leda till vilda marknadssvängningar.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.