Home > Flera ECB-ledamöter ville sänka räntan

Flera ECB-ledamöter ville sänka räntan

”Räntebeslutet skedde med mycket brett konsensus. Några ledamöter hade föredragit en räntesänkning idag. Inte många”, sade Mario Draghi.

Han beskrev den ekonomiska situationen som komplex med motstridiga signaler. Alla mjuka enkätdata pekar nedåt medan hårda data pekar uppåt.

Samtidigt låg ECB:s tjänstemannaprognos för tillväxten stilla, påpekade han. Men då utgår basscenariet i prognosen från att finansoron avtar och att världsekonomin stiger. Han beskrev interbankmarknaden som dysfunktionell och prissignalerna osäkra.

ECB-chefen höll också dörren öppen för att ECB återupptar stödköp av sårbara euroländers statsobligationer eller genomför en tredje treårsrepa, LTRO3.

Båda är instrument som finns, även om de varken är oändliga och för alltid, sade han.

Men Mario Draghi undrade också om en LTRO3 skulle vara effektiv och att många av problemen är sådana som euroländerna måste lösa.

Dessutom trodde han inte att effekten från de första två treårsreporna helt är uttömd.

Han medgav att han hade varit för snabb då han för några månader sedan förklarade att det värsta med krisen är över. Men han påminde om att han då också hade varnat för allvarliga nedåtrisker.

”Situationen är inte lika illa nu som vid Lehman. Vi är fortfarande långt från det”, sade han på en fråga som noterade att räntan aldrig sänktes under procent ens efter Lehman-kraschen.

En viktig skillnad är att beslutsfattarna nu vet exakt vad problemen är. Då famlade de i mörkret ett tag innan de förstod orsaker och överföringsmekanismer.

”Det finns ingen magisk silverkula. Krisen är en produkt av många faktorer. ECB:s bästa bidrag är att upprätthålla prisstabiliteten”, sade han.

Mario Draghi tillbakavisade påståenden om att alla världsekonomins problem nu beror på euroområdet.

”Givetvis påverkar Europa resten av världen. Vi är den näst rikaste ekonomin i världen. Europa har sitt ansvar, men andra länder har också sina egna olösta problem”, sade han.

På onsdagen beslutade också ECB-rådet att förlänga de kortare reporna med full tilldelning och fast ränta så länge som nödvändigt. Den veckovisa huvudrepan förlängs åtminstone fram till den 15 januari nästa år och tremånadersrepan fram till innevarande årets slut.

Av: Direkt/Tradingportalen

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.