Home > Flera lastbilsbolag hotas av stämning för priskartell.

Flera lastbilsbolag hotas av stämning för priskartell.

Flera europeiska lastbilsbolag, inklusive Volvo, hotas av en stämning på 100 miljarder euro i kölvattnet av den flera år långa priskartellen i sektorn.

Det är Bentham Europe, ett bolag som hanterar stämningsprocesser, som planerar att driva ärendet åt de lastbilsköpare som drabbades av kartellen, skriver Reuters.

Stämningshotet kommer i kölvattnet av att flera lastbilsbolag erkänt deltagandet i en kartell som samarbetade kring prissättningen och bromsade införandet av ny miljöteknik, under perioden januari 1997 till januari 2011.

EU-kommissionen har redan ålagt flera lastbilsbolag ett bötesbelopp, däribland Volvo, DAF, Daimler och Iveco. Tyska MAN undvek böter, eftersom bolaget var det första som uppmärksammade EU-kommissionen om kartellen. De fem bolagen har dock erkänt att de har ingått i kartellen medan Scania däremot fortfarande hävdar att det inte har deltagit i något samarbete. Scania är under fortsatt utredning av EU.

Redan när kartellen avslöjades förekom spekulationer om att lastbilsköparna skulle stämma tillverkarna.

Enligt uppskattningar från Bentham Europe såldes 10 miljoner lastbilar i Europa under perioden som kartellen pågick till ett överpris på omkring 10.500 euro per fordon, skriver Reuters.

Bentham Europe, som ägs av det amerikanska fondbolaget Elliott Management, driver även större stämningsprocesser mot brittiska Tesco och deltar i processen mot Volkswagen, i kölvattnet av den tyska biltillverkarens utsläppsskandal.

Volvo (dagsdiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.