Home > Flest antal korta positioner på ett årtionde

Flest antal korta positioner på ett årtionde

Världens ögon befinner sig nu på det amerikanska presidentvalet, och aktiemarknadens index fortsätter att stiga. Nasdaq 100, Dow Jones och S&P 500 ligger alla högt, trots att många på marknaden har börjat ta ut lite av sina vinster.

Exempelvis korrigerade Nasdaq 100 från 12 500 till 10 750 i september, vilket troligtvis har att göra med att folk har tagit ut sina vinster efter vändningen i mars och april. Med andra ord tar marknadstjurarna ut lite vinster inför den stora valdagen.

Nu förväntas en del stiltje utan stora rörelser på marknaden fram tills den 3:e november. Detta år kan dock bli annorlunda än tidigare valår. Först och främst har vi fortfarande en pandemi i världen. För det andra har vi aldrig sett så många korta positioner på aktieindex på över ett årtionde.

Vem tar dessa risker, och varför?

Den största korta försäljningen detta århundrade

Enligt CFTC-data går stora spekulatörer all-in inför det amerikanska presidentvalet. Korta positioner på aktiemarknadsindexen S&P500, Nasdaq 100 och Dow Jones ligger på nästan 50 miljarder dollar. Detta är mer än på över ett årtionde, vilket innebär att korta positioner har varit hållbara sedan marknaden vände från de låga noteringarna i mars och april. De har även gått fram, framförallt med tanke på att både Nasdaq 100 och S&P500 samtidigt har slagit rekord.

Vi närmar oss slutet på året, och många institutionella investerare har redan börjat förbereda sin strategi för 2021. Valresultatet blir viktigt i dessa förberedelser, då en förändring i Vita Huset kan leda till massiva makroekonomiska förändringar.

Efter valdagen kan vi i december förvänta oss färre korta positioner. De flesta institutionella marknadsdeltagarna kommer balansera om sina portföljer mot slutet av handelsåret.

Om marknaden reagerar negativt på valresultatet kan vi förvänta oss att de med korta positioner tar ut sina vinster när vi närmar oss slutet av året. Därmed kan vinstupptäckning ge stöd åt en möjlig nedåtgående trend.

Å andra sidan kommer marknaden efter valet sätta igång mer kort försäljning. Stora spekulatörer kommer troligtvis inte hålla i sina korta positioner efter årsslutet – de tar hellre en liten förlust för att lätta sin exponering inför 2021.

I båda fallen kommer valet leda till ökad volatilitet på aktiemarknaden. Detta i sin tur leder till högre volatilitet på andra marknader, då aktiemarknaden har drivit priserna på finansiella marknader hittills i år.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto