Home > Fokus på Bank of England denna vecka

Fokus på Bank of England denna vecka

Efter aktiemarknadens återgång under slutet av förra veckan består vägen vi har framför oss mängder av viktig data som är viktig att ha i åtanke. Utöver ordförande Powells vittnesmål på tisdagen och onsdagen kommer två centralbanker utannonsera sina nya beslut angående sin penningpolitik, Bank of Japan (BOJ) och Bank of England (BOE).

Av dessa två kommer BOE på torsdagen antagligen skapa mer instabilitet på valutamarknaden på grund av den förväntade expanderingen av deras program för kvantitativa lättnader. Till följd av detta kommer GBP, en av de mest instabila valutorna på FX-marknaden, uppleva ännu mer instabilitet än vanligt.

Relevant ekonomisk data denna vecka

Claimant Count i Storbritannien (deras motsvarighet av SCB), kommer ”värma upp” GBP-investerare inför detta stora BOE-event på torsdagen. Arbetslösheten i Storbritannien förväntas öka, vilket redan är prissatt med tanke på coronavirus-krisens påverkan på samhället.

Senare samma dag får vi information om detaljhandeln i USA, vilket innebär insikter i hur den amerikanska konsumtionen går. Som alltid är det detaljerna som är viktiga, så var beredd på att läsa den kompletta rapporten innan du satsar lång- eller kortsiktigt på den amerikanska dollarn.

Kanadensisk CPI (dvs. inflation) och Nya Zealands GDP förväntas visas upp på onsdagen. Båda dessa är viktig data som kan påverka CAD- och NZD-paren, och så lär det även bli denna vecka. Prognosen är att kanadensisk CPI kommer stiga med 0,8% medan Nya Zealands GDP kommer sjunka med 1%. Information om den kanadensiska detaljhandeln kommer avsluta denna vecka när det kommer till viktig ekonomisk information, men det finns mer som händer denna vecka än det som syns på ytan.

Utöver den ekonomiska datan kommer tre centralbanker släppa uttalanden om sin penningpolitik – BOJ, SNB och BOE. Samtliga förväntas ha en expansiv policy, vilket gör det svårt att tolka påverkan på valutorna i deras jurisdiktion.

Som alltid är den amerikanska dollarn en av de viktigaste valutorna som styr hur det går för andra valutor. Fed:s ordförande Jerome Powell kommer vittna denna vecka inför den amerikanska bankkommittén och inför kommittén för finansiella tjänster. Medan båda dessa förhör är viktiga är det den första (på tisdagen) som oftast skapar högst instabilitet jämfört med den andra.

Sent på fredagen kommer Powell hålla ett annat tal – denna gång kommer han delta i en virtuell paneldiskussion på en Youngstown-event i Ohio. Marknadsdeltagare vet att marknaden kan röra på sig när Fed:s ordförande talar och lyssnar därför noga.

Detta innebär att vi har en lång handelsvecka framför oss, och den kommer inte avslutas förrän sent på fredagen då Powells tal avslutas.

Förbered dig på en krokig väg!

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto