Home > Fokus på ECB denna vecka

Fokus på ECB denna vecka

Två centralbanker kommer utannonsera sin penningpolitik denna vecka – den europeiska centralbanken (ECB) och den kanadensiska centralbanken (BOC). Av dessa två är det ECB:s möte och presskonferens som många ser fram emot då förväntningarna är att centralbanken kommer reagera på den skarpa inflationsnedgången.

Eurons styrka är en annan fråga de kommer adressera. Medan ECB inte erkänner att de har en vis växlingskurs som mål är det känt att de alltid tittar på EURUSD då en högre euro påverkar inflationen.

Fler lättnader från ECB?

Denna vecka börjar långsamt med Labor Day i USA, vilket leder till låg volatilitet. Därför, efter att London stänger idag, kan vi förvänta oss långsamma intervall och inte så mycket rörelser på valutamarknaden.

Inte heller tisdagen är fylld med viktig ekonomisk data. Valutahandlare kommer leta efter riktning och tittar då åter igen på aktiemarknaden.

På onsdagen sätter BOC sin penningpolitik och släpper sitt utlåtande. Den kanadensiska dollarn är en av de valutor som har presterat bäst under krisen och har knappat on på den amerikanska dollarn. Relativt stabila oljepriser har gjort det lättare för centralbanken att fatta penningpolitiska beslut, och denna vecka förväntas banken hålla räntan oförändrad.

Det viktigaste under veckan sker dagen efter. På torsdagen släpps ECB:s ränta och presskonferensen kommer markera slutet på sommaren för valutahandlare. ECB måste reagera på den skarpa nedgången för inflationen, och frågan blir nu vad de kommer göra.

Euro-områdets återhämtning ser ut att hamna på efterkälken jämfört med USA. En snabbtitt på de finansiella villkoren i Euro-området och USA visar en snävare bild i Europa, vilket kan förklara eurons styrka.

Eurons styrka är ett av de problem ECB:s måste hantera. Den gemensamma valutan har ökat mot JPY, USD och GBP, och hållit sitt värde mot andra G10-valutor.

I och med att inflationen nu hotar att gå under 0 måste ECB reagera. Problemet är att det är svårt att se vad de ska göra. Hur genomför man fler lättnader när räntorna redan ligger så lågt som de gör, och med kvantitativa lättnader redan implementerade?

Christine Lagarde och EU-rådet måste visa flexibilitet och påhittighet. Utan djärva drag är risken att marknaden får EURUSD att nå över 1,20, vilket innebär att det blir svårt för ECB att uppfylla sitt mandat om prisstabilitet.

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.