Home > FOMC är inte rädda att använda mer verktyg

FOMC är inte rädda att använda mer verktyg

STOCKHOLM (Direkt) Fedkommittén fortsätter med den ”mycket ackommoderande” penningpolitiska hållningen för att stödja den ekonomiska aktiviteten i kombination med prisstabilitet.

Det sade Fed-chefen Ben Bernanke vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han inledde som vanligt presskonferensen med att upprepa budskapen från presskommunikén i samband med räntebeskedet, och konstaterade därmed att de ekonomiska förhållandena troligen kommer att motivera ”exceptionellt låg” ränta till åtminstone slutet av 2014, även om det råder mycket skilda åsikter bland de olika ledamöterna.

På en fråga om Fed nu står längre ifrån nya kvantitativa lättnader än tidigare sade Ben Bernanke att kommittén har varit ”djärva och aggressiva” i fråga om penningpolitiska lättnader, och Fomc är redo att göra mer om förhållandena skulle kräva det.

Fedchefen fastslog att ”verktygen ligger på bordet, och vi är inte rädda att använda dem”.

Ben Bernanke sade att han är ”mycket bekväm” med Fomc bedömning i uttalandet. Avsikten är att bibehålla en ackommoderande penningpolitisk hållning, men hållningen är beroende om inkommande information om den ekonomiska utvecklingen.

På en fråga om varför Fed inte använder sina verktyg nu när arbetslösheten är högre än vad som är önskvärt sade ben Bernanke att det vore ”vårdslöst” att nu riskera att driva upp inflationen för att nå ”tveksamma” fördelar i fråga om ekonomisk aktivitet.

Han förnekade samtidigt att Feds hållning nu skulle vara inkonsekvent med de rekommendationer han tidigare gav Japan för att komma tillrätta med deflationsproblemet.

Ben Bernanke betonade att USA inte befinner sig i deflation, och att centralbanken är mycket mån om att vårda det förtroende som byggts upp under lång tid för att centralbanken kan bevara prisstabilitet.

Fedchefen konstaterade att stressen på de finansiella marknaderna har ökat något de senaste veckorna som ett resultat av förnyad oro för europeiska problemländer som Spanien och Italien. Det är orsaken till att Fomc nu lyfte bort budskapet om ”spänningarna på de finansiella marknaderna har lättat” i den aktuella kommunikén jämfört med marskommunikén.

Ben Bernanke påpekade att Europa har gjort ”substantiella framsteg” i fråga om att mildra krisen, men marknadsutvecklingen den senaste tiden visar att mer måste göras.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.