Home > FOMC-mötet – veckans huvudsakliga händelse

FOMC-mötet – veckans huvudsakliga händelse

Veckan innehåller många viktiga ekonomiska händelser, men den som sticker ut är FOMC-mötet och den efterföljande presskonferensen. Förra veckan utannonserade den europeiska centralbanken (ECB) fler lättnader i Euro-området då de signalerade för fler köp under sitt PEPP-program. Denna vecka kommer den amerikanska, brittiska och japanska centralbanken släppa sina penningpolitiska utlåtanden, så volatiliteten på valutamarknaden lär vara högre än vanligt.

Handelsveckan börjar på onsdag

Fram tills Fed:s beslut och presskonferens på onsdag är det bara detaljhandelsrapporten i USA som kan påverka marknadens volatilitet. Denna rapport kommer imorgon, och prognosen säger att detaljhandeln ska ha tagit ett steg tillbaka i februari. Positiva överraskningar här kan stärka aktiemarknaden då detta signalerar att konsumenternas förtroende är på väg tillbaka.

Som vi tidigare nämnde handlar onsdagen framförallt om Fed. Utöver FOMC-utlåtandet får marknaden reda på FOMC:s ekonomiska prognos. Detta är den svåraste delen av onsdagens event då Fed:s prognos för räntan under de kommande åren kan påverka marknaderna idag. Detaljerna är väldigt viktiga då de återspeglar prognosen för flera år framöver, vilket signalerar en hökaktig eller duvaktig centralbank.

Torsdagen handlar om den brittiska centralbanken. Förväntningarna är att banken inte kommer göra några förändringar under denna månads möte, men för traders blir det fortfarande intressant att se om det finns något nytt angående negativ ränta. Förra veckan visade siffrorna från de första två månaderna att handeln med EU har minskat dramatiskt, vilket är ett tecken på vad Brexit kommer innebära långsiktigt. Pundet fortsätter att köpas, och GBPUSD ligger nu runt 1,40.

Japans centralbank levererar efter det sitt beslut, och detta blir ett viktigt sådant då de nyligen utannonserade att de är villiga att lätta pressen på kontrollen av avkastningskurvan. Detta kan leda till en högre JPY under de kommande månaderna, men marknaderna just nu går åt ett motsatt håll då JPY säljs.  Det kan vara så att marknaden tror på en bluff, och om centralbanken då levererar kan vi se intressanta prisförändringar på JPY-paren. Både EURJPY och USDJPY ligger högt inför mötet på nära 130 respektive 110.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.