Home > FOMC-redogörelse och presskonferens höjdpunkter för den kommande veckan

FOMC-redogörelse och presskonferens höjdpunkter för den kommande veckan

Efter de chockerande NFP-siffrorna i fredags har investerare ännu en viktig vecka framför sig. Den amerikanska centralbanken (Fed) kommer släppa sin FOMC-redogörelse och prognos för inflation och ekonomisk tillväxt.

ECB stal all uppmärksamhet förra veckan när de levererade över förväntan, och nu är det den amerikanska centralbankens tur att avslöja sina planer för räntan och ekonomisk tillväxt.

Viktiga händelser under denna handelsvecka

Veckan inleds med ECB:s ordförande Lagarde som kommer vittna vid ett virtuellt förhör inför EU-parlamentets ekonomiska och penningpolitiska kommitté. Investerare kommer lyssna på detta med tanke på hur EUR har ökat i värde och hur ECB överraskade marknaderna förra veckan. Ledtrådar om ifall ECB är redo att genomföra ännu fler åtgärder kan skapa ännu mer instabilitet för euro-paren under början av veckan.

Instabilitet för euron kommer dock antagligen ignoreras av investerare då den amerikanska centralbanken på onsdagen kommer släppa sina planer om den ekonomiska utvecklingen i USA. Som alltid stiger instabiliteten på marknaden när den amerikanska centralbanken ska leverera sina ekonomiska prognoser.

Bara ett par timmar innan den amerikanska centralbankens redogörelse kommer vi få information från Konsumentprisindex (KPI). Både vanlig KPI och KPI för energi och livsmedel förväntas ligga stabilt, efter att på sistone ha gått ner en del. En negativ överraskning här kan skada den amerikanska dollarn inför Feds presskonferens.

Med tanke på att den amerikanska aktiemarknaden ligger högt och betydligt bättre än NFP-datan förra fredagen kommer det bli intressant att se vad den amerikanska centralbanken tänker om den senaste utvecklingen. Icke-existerande penningcirkulation och minskade förväntningar från konsumenter kan innebära att Fed vidtar ytterligare åtgärder för att stötta de finansiella marknaderna. Den massiva injektionen av likviditet från stora centralbanker hjälper risktillgångar (exempelvis aktiemarknaden) att stiga, men frågan som kvarstår är – hur länge?

Utöver den amerikanska centralbankens redogörelse på onsdagen finns det inte mycket att förvänta sig när det kommer till ekonomisk data som påverkar marknaderna. Den schweiziska riksbanken (SNB) släpper sin rapport angående finansiell stabilitet på torsdagen, vilket kommer följas noggrant av de som köper och säljer CHF. USDCHF har dock legat relativt stilla ett tag nu.

Handelsveckan avslutas med University of Michigans Consumer Sentiment-rapport, vilken förväntas förbättras från 72,3 förra månaden till 75.

Förra veckan dominerade euron rubriken. Denna vecka är det USD som kommer stå för majoriteten av marknadens instabilitet.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto