Home > FOMC-utlåtandet i november 2020 – hur ska man tolka det?

FOMC-utlåtandet i november 2020 – hur ska man tolka det?

På grund av det amerikanska presidentvalet beslutade Fed i USA att inte genomföra några förändringar i penningpolitiken. Till följd av det ligger räntan kvar på 0,25% och Fed beslutade även att inte göra några förändringar i sina inköpsprogram.

De finansiella marknaderna såg fram emot beslutet. Under en vecka som domineras av politiska rubriker kunde Fed inte genomföra några viktiga förändringar. Efter det inte finns några förändringar har inte heller utlåtandet någon direkt påverkan på hur det går för dollarn.

Fram tills FOMC-utlåtandet har USD pekat nedåt. Den negativa korrelationen med den amerikanska aktiemarknaden fortsatte under dagen och EURUSD, AUDUSD och GBPUSD steg med över hundra pip då aktierna fortsatte att stiga. När presskonferensen satte igång, 30 minuter efter utlåtandet, låg marknaderna högt.

Vad sade Powell under presskonferensen?

Till att börja med nämnde han att ekonomin har förbättrats avsevärt. Han lade även till att finansiell hjälp är på väg. Med andra ord antydde han om mer finansiell hjälp från regeringen, och att detta blir ett fokusområde efter att valresultatet är klart.

Just nu råder osäkerhet. Kommittén diskuterade under mötet inköpsprogram, och Powell sade att analys av inköpsprogrammen är ett huvudsakligt mål just nu. Fed överväger inte att sakta ned sitt program för kvantitativa lättnader (just nu ligger det på 120 miljarder dollar i månaden), och de anser att antalet nya coronavirus-fall är oroväckande. Detta låter som en upprepning av deras senaste möte då Fed upprepade att ekonomin kommer återhämta sig starkt om mer finansiellt stöd delas ut.

Allt sammantaget var det inga nyheter från Fed, vilket var enligt förväntan trots faktumet att många ville att Fed skulle agera. Fed kan dock inte göra så mycket just nu då penningpolitiken för en gångs skull inte är det alla fokuserar på.

Marknaderna förändrades inte av utlåtandet. När Powell var färdig köptes och såldes EURUSD till 1,1825, GBPUSD låg på 1,3133 och AUDUSD låg på 0,7271. När det kommer till aktiemarknaden låg Dow Jones-indexet på cirka 28 400 när presskonferensen avslutades, vilket mer eller mindre låg i linje med var den låg i starten av presskonferensen.

Inför dagens NFP-rapport kan marknaden mycket väl reagera på ett snarlikt sätt. Ekonomisk data hamnar lite på efterkälken fram tills det att osäkerheten kring valet försvinner.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto