Home > Fondbolagens förening välkomnar de flesta PPM-förslag.

Fondbolagens förening välkomnar de flesta PPM-förslag.

Fondbolagens förening välkomnar nästan alla de 30 förslag för att stärka konsumentskyddet på Pensionsmyndighetens fondtorg som myndigheten presenterade på torsdagen.

”Vi är däremot kritiska till ett av förslagen som skulle innebära att man köpstoppar fonder så snart sparandet från kunder inom premiepensionssystemet blir större än sparandet utanför. Förslaget skulle innebära att man stänger några av de bästa och mest populära fonderna för framtida sparare”, säger Fredrik Nordström, vd för Fondbolagens förening, enligt ett pressmeddelande.

Ett av kraven som Pensionsmyndigheten föreslår är att maximalt 50 procent av en fonds förvaltade kapital ska få vara hos Pensionsmyndigheten.

”Det skulle slå blint mot fonder som sköter sig bra idag och som har både lägre avgifter och bättre avkastning än genomsnittet. Det vore motsatsen till ett stärkt konsumentskydd”, resonerar Fredrik Nordström.

Myndigheten föreslår vidare att det ska finnas 500 miljoner kronor i förvaltning innan det ska gå att registrera sig på fondtorget.

”Det är ett svårt läge när vår tillsynsmyndighet hävdar att konsumentskyddet i mindre fonder skulle vara svagare. Det är ju tillsynsmyndigheten som har i uppdrag att säkerställa att alla fonder och fondförvaltare följer regelverket. Syftet tycks i stället vara att begränsa fondutbudet”, uppger branschföreningschefen.

Han framhåller att den årliga avkastningen på premiepensionen sedan start har varit högre jämfört med inkomstpensionen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto