Home > Förbättrad sysselsättning i Storbritannien

Förbättrad sysselsättning i Storbritannien

Allas fokus igår låg på den europeiska centralbanken (ECB) och vad de hade att säga om sitt PEPP-program, men det var sysselsättningsdata från Storbritannien som tog marknaden med storm.

Claimant Count Change, vilket visar förändringar i antalet människor som ansöker om arbetslöshetsersättning, minskade kraftigt.

Den faktiska datan var betydligt bättre än förväntat. Prognosen var att över en fjärdedels miljon människor skulle ansöka om arbetslöshetsersättning i juni, men siffrorna kunde inte bekräfta denna prognos. Faktum är att färre ansökte om stöd än de som lämnade systemet. Resultatet var en minskning på 28 100.

Hur tolkar man datan från juni 2020?

Precis som andra jobbrelaterade indikatorer är Claimant Count Change en eftersläpande indikator. Arbetsmarknaden följer dock nära konsumtion, vilket är motorn för ekonomisk tillväxt oavsett ekonomi. Inga jobb leder till att det inte finns pengar att spendera, och då blir det ingen ekonomisk tillväxt.

Gårdagens data erbjuder hopp för de som letar efter en V-formad återhämtning i Storbritannien. Siffrorna lär ha blivit påverkad av att företag ber folk att komma tillbaka till jobbet efter nedstängningen, så siffrorna återspeglar inte Storbritanniens ekonomis förmåga att skapa nya jobb. Vad som dock faktiskt återspeglas är jobbmarknadens styrka inför pandemin då många företag kunde ge tillbaka jobb till sina anställda.

Rapporten visar att nedgångens frekvens i antalet jobb saktade ner i juni, vilket var en förbättring jämfört med vad som hände månaderna innan. Lediga jobb har dock aldrig varit lägre, och osäkerheten om hur lång tid pandemin ska pågå påverkar företag och deras anställda.

Valutamarknaden reagerade inte så som många hade förväntat sig. Det brittiska pundet (GBP) steg igår mot nästan alla viktiga par, men betydligt senare än Claimant Count Change-rapporten släpptes.

Då investerare förväntade sig ett beslut från ECB rörde sig den övergripande FX-marknaden i täta och korrelerande intervall. Inte ens en positiv rapport som den vi pratat om i denna artikel räckte för att marknaden skulle bryta loss från intervallen.

Det är normalt för marknaden att ignorera bra eller dåliga nyheter i mitten av sommaren. Oftast påverkas priserna av algoritmisk handel och flyttar sig inte lika mycket som annars.

Men, för de som baserar sina beslut på fundamental data innebär gårdagens rapport en stark vändning på den brittiska arbetsmarknaden. Ett positivt tecken under svåra ekonomiska tider.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto