Home > Förberedelser inför centralbankernas digitala valutor

Förberedelser inför centralbankernas digitala valutor

Allt fler centralbanker har utannonserat planer att eventuellt introducera digitala valutor (CBDC).

Det är en överraskande centralbank som leder satsningen – ingen mindre än den europeiska centralbanken (ECB).

Varför är detta överraskande? Eftersom ECB (och Europa i allmänhet) brukar reagera långsammare jämfört med exempelvis Fed i USA. För att ge en bild av detta var det Fed som under finanskrisen 2008-2009 först sänkte sina räntor. Och senare var det Fed som implementerade kvantitativa lättnader.

ECB gjorde det rakt motsatta. De höjde räntan mitt under krisen. Detta är hittills ett av de beslut från en centralbank som är minst logiskt. ECB vände snabbt detta beslut, men skadan var redan gjord. Detta visar även att ECB ofta reagerar långsamt.

Men inte den här gången. ECB leder vägen genom att utannonsera att de har varumärkesskyddat ”digital euro”.

Hur kan en CBDC förvaltas?

Efter att ECB uttryckte intresse för detta har andra centralbanker börjat använda resurser för att studera CBDC:er. För privata traders finns det ett par viktiga aspekter som behöver klargöras.

Trots namnet är en CBDC inte en kryptovaluta. Istället fungerar en CBDC som en förlängning av fiat-valutan. En så kallad privat CBDC blir åtkomlig för finansiella institutioner och offentligheten. Valutan kan användas likadant som fiat-valutan och har fullt stöd av centralbanken. Detta är inte samma sak som kan sägas om de kryptovalutor som just nu existerar på den digitala arenan.

För en valuta är säkerhet och transparens viktigt. Ingen centralbank i världen hade kunnat ens överväga att satsa digital om det fanns minsta möjliga risk att valutan skulle piratkopieras. Nu när blockchain-teknik finns kan säkerhetsproblemen ha funnit en lösning.

Det finns en viktig fråga för CBDC-fans. Kommer en sådan valuta kunna konkurrera med banksektorn? Och vad blir det för ränta för en CBDC? Och kommer samma penningpolitik gälla för en CBDC jämfört med den vanliga valutan?

Det blir allt mer uppenbart att det finns fler obesvarade frågor än lösningar just nu. Det är dock så här förändring ser ut. Först kommer en idé, sen backas idén upp med forskning, och sen leder forskningen till vidare utveckling.

En sak är säker – finanssystemet kommer genomgå förändringar. Digitala tillgångar är här för att stanna och centralbankerna skyndar sig nu för att implementera liknande koncept så fort som möjligt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.