Home > Förberedelser inför vilda november

Förberedelser inför vilda november

Om sex veckor kommer äntligen årets viktigaste händelse – det amerikanska presidentvalet. Som så ofta är fallet blir det en jämn kamp för Vita Huset då USA fortsätter att vara uppdelat i två läger – republikaner och demokrater.

Nuvarande president Donald Trump vann en kontroversiell kamp för fyra år sedan. Han anklagades för att har ryska hackers i ryggen och vann med knapp marginal i ett av de jämnaste valen i amerikansk historia.

Denna gång måste amerikanerna välja mellan Trump och Biden. Om de har något gemensamt är det deras höga ålder. Båda kandidaterna är över 70 år gamla, och Biden fyller 80 under en potentiell tid som president, om han vinner i november. Ålder har varit en aspekt som många kritiker har fokuserat på, då jobbet som president utan tvivel är ett energikrävande jobb.

Amerikanska val och nästa Fed-möte

Oavsett om det är ett sammanträffande eller inte så är det amerikanska valet schemalagt till den 3:e november. En dag senare träffas Fed för att besluta om sin penningpolitik, med ett utlåtande efterföljande dag.

Med tanke på Fed:s kommunikation och beslut för två dagar sen lät fler kvantitativa lättnader komma redan nästa möte, direkt efter valdagen.

De kommande sex veckorna kommer troligtvis därför domineras av snäva intervall på både valutamarknaden och aktiemarknaden. När det kommer till den amerikanska dollarn kan man redan se att marknaden saknar riktning – EURUSD har köpts och sålts mellan 1,18 och 1,20 i över två månader nu, GBPUSD går fram och tillbaka under och över 1,30-nivån och USDCHF gör samma sak fast runt 0,90-nivån.

Detta hade inte varit första gången då marknaden väljer att vänta och se. Det finns en fara i en sådan här situation att glömma bort kommande händelser och fokusera för mycket på en position och förvänta sig en signifikant marknadsrörelse. Problemet är att marknaderna antagligen inte kommer röra sig så mycket fram tills valdagen, vilket innebär att investeraren närmar sig den volatila dagen med stor exponering.

Att vänta och se är även något vi ser inom internationell politik. Sedan Trumps vinst för fyra år sedan har amerikansk utrikespolitik förändrats kraftigt. Prioriteringarna förändrades då USA:s relation till sina traditionella allierade förändrades.

Förvänta dig ett jämnt val. De kommande sex veckorna bör markeras av skarpa uppgångar, men uppgångar som kan vända fram tills valdagen.

Efter det får vi en tydligare bild.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto