Home > Förbereder ECB marknaderna för en policy-normalisering?

Förbereder ECB marknaderna för en policy-normalisering?

ECB testar marknadsdeltagare med sina PEPP-inköp. EU-rådet avser inte att använda sina PEPP-inköp fullt ut, så var detta bara en testkörning?

Euron har stigit sedan i början av april. Valutan har stigit mot den amerikanska dollarn och japanska yen, och fortsätter att köpas vid varje dipp.

I början av april vände EUR/USD från nedåtgående till stigande. Plötsligt vände marknaden och steg från 1,17 till 1,2150 på mindre än sex veckor.

Oavsett om detta är ett sammanträffande eller inte skedde detta samtidigt som ECB agerade. Med facit i hand kan man säga att ECB kommunicerade duvaktigt, men agerade hökaktigt. Om detta var ECB:s avsikt från början finns det ett kommunikationsproblem som antingen döljer något, exempelvis ränteökningar inom kort, eller helt enkelt bortser från principer om att ge vägledning till marknadsdeltagare.

Troligtvis är det varken eller, men ECB levererade i alla fall inte på sina löften, och marknaden svarade genom att köpa euron. Vad ska ECB göra härnäst, nu när inflationen enligt prognoserna ser ut att nå 2% vid 2025-2026?

Inga avsevärda ökningar av PEPP-inköp

I mars levererade ECB ett duvaktigt utlåtande. Under en presskonferens försäkrade de marknaderna att de kommer utöka sina tillgångsköp i sitt PEPP-program ”avsevärt”.

Marknaderna tog centralbanken på orden, vilket är fullt rimligt. Till följd av det sjönk EUR/USD till 1,17 mot slutet av månaden. Men sen visade siffrorna att det inte hade skett några ”avsevärda” ökningar i inköp. Trots att ECB menade att orsaken till att inköpen låg statiskt var inlösen tog marknaden detta som att ECB hade misslyckats med ett av sina viktigaste uppdrag – att kommunicera med omvärlden.

Till syvende och sist har ECB rätt. Om det inte vore för PEPP-inlösen hade tillgångsköpen i PEPP-programmet stigit avsevärt.

Å andra sidan nämnde inte ECB att de syftade till brutto och inte netto. Därmed saknade investerare riktning. Diagrammet för PEPP-inköp förändrades inte, och euron hotar nu att slå rekord för 2021.

En centralbank som är så viktig som ECB kommunicerar inte utan syfte. Det mest sannolika här är att detta är en testkörning för att se hur marknaderna reagerar på en eventuell normalisering av ECB:s politik. Detta är inte första gången som ECB testar marknaden, och det kommer verkligen inte vara den sista.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto