Home > Företagsenkäter visar på pessimism efter Brexit.

Företagsenkäter visar på pessimism efter Brexit.

Två enkäter som publicerades i helgen visar på minskat förtroende hos brittiska företag efter folkomröstningen om Brexit i juni.

Det skriver Reuters.

Enligt en undersökning från det brittiska industriförbundet CBI räknar företag med att tillväxten i stort sett ska bromsa in helt de kommande tre månaderna. Enligt undersökningen var det i juli 3 procentenheters översvikt för företag som räknar med lägre produktion än de som spår tillväxt. Detta är en kraftig omsvängning från i juni, då det var 16 procentenheter fler företag som trodde på tillväxt och de svagaste utsikterna sedan december 2012.

”Denna statistik visar en svagare bild av den ekonomiska tillväxten i Storbritannien”, sade CBI:s vicechef John Hardle i en kommentar.

Han tillade att undersökningen, som genomfördes 27 juni till 14 juli, troligen återspeglade en stor pessimism hos konsumentrelaterade företag efter folkomröstningen. Han sade att även om investeringsplanerna är mer dämpade i industrin hjälper det svaga pundet till att öka exportföretagens konkurrenskraft.

I en undersökning från revisorsorganisationen ICAEW sjönk företagsförtroendet direkt efter folkomröstningen, men återtog lite mark senare. Förtroendeindex föll till -27,7 under perioden 24 juni till 20 juli från -0,7 under perioden 27 april fram till folkomröstningen den 23 juni. Mest minskade förtroendet för företag inom bygg, fastigheter och transport.

Enligt ICAEW sjönk indexet dramatiskt direkt efter folkomröstningen den 23 juni, men återhämtade sig sedan en del.

Tittar man på hela mätperioden sjönk förtroendeindex till -10,2 under det tredje kvartalet från 0,8 under det andra kvartalet.

”Tiden kommer att hjälpa till att återuppbygga förtroendet när de anpassar sig och förstår miljön, där Storbritannien kommer att vara kvar i Europa i minst två år till”, sade ICAEW:s företagschef Stephen Ibbotson i en kommentar.

GBPUSD (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto