Home > Förhandstitt av nästa veckas ECB-möte

Förhandstitt av nästa veckas ECB-möte

Den kanske viktigaste händelsen för finansiella marknader för resten av december är ECB-mötet nästa torsdag. Det är av stor vikt för Euro-områdets ekonomiska återhämtning under 2021, och extra viktigt för Euro-traders.

Det är vanligt för marknader att sätta press på en centralbank inför viktiga beslut, och december i år ser inte ut att avvika från det. Euron, den gemensamma valutan i Euro-området, har på sistone stigit. Valutan ökade mot nästan alla andra fiat-valutor i den utvecklade världen, framförallt mot den amerikanska dollarn.

Detta är ett stort problem för ECB, och ett problem de just nu inte har en lösning på. Centralbanken lyckades köpa sig lite tid i somras med verbala ingripanden när EURUSD-kursen nådde 1,20. Det har dock gått en tid sedan dess, och ECB har inte gjort något specifikt för att motverka det, och nu har marknaderna fått kursen att stiga till närmare 1,22.

Vad kommer ECB göra nästa vecka?

ECB har utlovat att agera under nästa veckas möte, men de har redan kommunicerat alla tänkbara åtgärder. Detta är en del av deras kommunikationsstrategi, att låta marknaderna veta vad deras planer är.

Det enda problemet med denna strategi är att marknaden börjar diskontera effekterna av besluten ju mer detaljer som beslutsfattare ger och ju mer tid som går. Exempelvis var det ingen hemlighet att ECB inte var nöjda med EURUSD vid 1,20 – marknaden reagerade och sålde till 1,16, men rörde sig sen tillbaka till 1,21. Är ECB:s budskap fortfarande tydligt? Ja, men marknaden tar det inte på så stort allvar om centralbanken inte gör något. Verbala ingripanden utan att agera är bara ord och inget mer.

Vissa saker är redan prissatta – ingen räntesänkning, förbättrade TLTRO-villkor och även utökade kvantitativa lättnader. Allt detta pekar mot lättade finansiella villkor, men den höga växelkursen är fortfarande ett problem.

Kan ECB överleverera? Ja, och det enda kort de har i sin rockärm är att slå tillbaka mot den höga växlingskursen. Det finns flera sätt att uppnå det, utöver att introducera växlingskursen i sitt utlåtande.

Om de inte lyckas med det kan det innebära att växlingskursen inte är ett så stort problem för ECB, men om de lyckas kan det skicka fel signaler till marknadsdeltagare angående dess trovärdighet. Förberedd dig på ett vilt ECB-möte nästa torsdag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.