Home > Formeln för rikedom

Formeln för rikedom

Den bygger på tre faktorer, kapital, ränta och tid. När dessa samverkar på ett optimalt sätt blir effekten enorm. Den som kanske använt sig av den på bästa sätt är Warren Buffett. En av världens rikaste män och ansedd som en av världens främsta investerare. Han insåg detta tidigt och var därför fast besluten att få ihop en så stor summa som möjligt tidigt i livet som han sedan skulle förränta, under en lång tid.

Buffett kom från enkla förhållanden, jobbade hårt och sparade sina pengar ända sen han var 10 år gammal. När han fyllde 21 hade han lyckats spara ihop motsvarande 80 000 dollar i dagens penningvärde. Några år senare startade han ett partnerskap där han även investerade andras pengar. Avgifterna var prestationsbaserade och således tjänade han ännu mer än sina kunder. På 50 år lyckades Buffett uppnå en årlig avkastning på 23,5 % jämfört med ett amerikanskt index som stigit med 10 % per år.

På några år sikt blir inte utslaget så stort men sett över 50 år ger det en våldsam effekt. Det finns ingenting som påverkar din portfölj mer än tid och kan man lägga till några extra procentenheter på sin årliga avkastning så resulterar det i enorma summor över tid. En person som satte in 100 kr i indexfonden skulle haft 14 912 kr, den som placerade med Buffett hade efter avgifter haft mer än 3,8 Mkr. Warren Buffett hade på ett halvt sekel själv fått ihop en förmögenhet på 400 miljarder kronor, skapat från nästan ingenting.

Buffett ser på pengar på ett helt annat sätt än andra människor.100 kr är inte bara 100 kr, han ser det framtida värdet eftersom han är medveten om hur han kan förränta pengar. Med en årlig ränta på 25 % under 10 år blir värdet istället 931 kr. På 30 år blir det över 80 000 kr. Det är därför han nästan aldrig köper sig något eftersom allt känns så dyrt. Om han skulle köpa en bil för 250 000 kr, så vet han samtidigt att han i andra änden med 20 % förräntning på 30 år hade haft 60 Mkr. Så mycket är ingen bil värd. Begreppet kallas i ekonomiska sammanhang för alternativkostnad. Men det gäller överallt i livet och alla de val man fattar eftersom resurserna begränsade. När du gör ett val avstår du samtidigt ett annat. Din tid är begränsad och väljer du att läsa en specifik bok så avstår du automatiskt en annan.

Det är svårt att förstå ränta-på-ränta effekten. Det är svårt att begripa att om man skulle kunna vika ett vanligt A-4 papper 50 gånger så hade det sträckt sig upp till solen. Men det är väl därför Albert Einstein kallade den för världens åttonde underverk. Samma saker gäller med ränta på lån, dessa pengar kommer aldrig tillbaka och såvida man inte investerat dem och får avkastning på annat håll. En av de former med högst ränta är sms-lån.

Buffett sågs en gång plocka upp en dollar i en hiss på väg upp till kontoret och inför förvånade vittnen utbrast han, ”början på nästa miljard”. Det är ingen som vet om han menade allvar eller om det var ett skämt. Men han om någon vet att det finns en sanning i påståendet. Allt man behöver göra är att använda formeln.

/Marko

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto