Home > Förnyad oro kring Nokias kassa

Förnyad oro kring Nokias kassa

Deutsche Bank och Bernstein flaggar för en förnyad oro kring Nokias kassa. Deutsche Bank räknar med att nettokassan minskar till 1 miljard euro fjärde kvartalet 2014 från nuvarande 3,6 miljarder euro.

Nokias kassa”Vi anser att det tar bort ett större värde för aktien”, skriver Deutsche Bank i en analys daterad den 27 augusti, där rekommendationen sälj och riktkursen 2:20
euro upprepas.

Enligt SME Direkt ligger snittprognoserna i marknaden för Nokias nettokassa på 3,6 miljarder euro i slutet av 2013 såväl som i slutet av 2014. För 2015 ligger snittestimatet för kassan på 3,9 miljarder, med ett spann som sträcker sig från 1,8 till 5,9 miljarder euro.

Deutsche Bank räknar med en fortsatt kassaförbränning inom Devices & Services, en pressad kassagenerering från nätutrustningsbolaget NSN tillsammans med NSN-relaterade utbetalningar till Siemens.

”Pågående intäktsminskningar och bruttomarginaler som har toppat kan leda till en nedgång i NSN:s ebit-resultat och aktualisera ytterligare omstruktureringar som kan komma att kosta upp till 600 miljoner euro”, skriver Deutsche Bank.

Även Bernstein varnar för att Nokias kassaposition är värre än vad den ser ut att vara.

Nokias negativa sysselsatta rörelsekapital, kostnader och skulderna till Microsoft representerar 4,8 miljarder euro av åtaganden som inte reflekteras i nettokassan per halvårsskiftet, menar Bernstein.

Bernstein skulle inte bli överraskad om Nokia tvingas göra ytterligare omstruktureringar och strategiändringar i slutet av 2013.

Vidare anser Deutsche Bank att marknadens värdering av Devices & Services, som uppgår till noll, är för optimistisk. Banken tror det blir svårt att hindra kassaförbränningen inom D&S. Samtidigt bedöms en nedläggning av D&S, som visserligen ses som osannolik, kosta minst 1,9 miljarder euro.

”Endast en försäljning av D&S, möjligen till Microsoft, skulle i vår mening medföra ett positivt värde på D&S. Vi tvivlar emellertid på den strategiska förtjänsten av en sådan affär”, skriver Deutsche Bank.

Tekniskt sett har kursen fallit tillbaka till den långsiktigt stigande grundtrenden varför det utifrån ett teknisk perspektiv ser ut som ett intressant köpläge.

Nokia
Nokia

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto