Home > Försvagad Merkel sitter kvar, AFD tredje störst.

Försvagad Merkel sitter kvar, AFD tredje störst.

Förbundskansler Angela Merkel sitter kvar på sin post, men det blir med ett försvagat mandat. Ännu sämre gick det för socialdemokraterna, SPD, som meddelade att de går i opposition efter fyra år i koalition med Merkel.

Samtidigt tar främlingsfientliga AfD för första gången plats i förbundsdagen.

Angela Merkels CDU fick i söndagens tyska parlamentsval tillsammans med bayerska systerpartiet CSU knappt 33 procent av rösterna, 7 procent ned från förra valet.

För SPD var det sämsta valresultatet sedan andra världskriget med 20 procent, medan AfD blev tredje största parti med 13,5 procent av rösterna.

Det liberala partiet FDP fick 10,5 procent, De gröna 9,5 procent och vänsterpartiet Die Linke 9,0 procent.

Angela Merkel sade efter valsegern att hon ”såklart hade hoppats på ett något bättre resultat” men att ”vi uppnådde de strategiska målen för vår valkampanj”, enligt Bloomberg News.

Förbundskanslern sade att bortsett från utmaningen med AfD så är uppgiften framöver ”först och främst att försäkra ekonomiskt välstånd” och att ”hålla samman EU och bygga ett starkt Europa”.

Valresultatet ger Angela Merkel två möjliga vägar att regera vidare. Den första är en koalition tillsammans med liberalerna FDP och miljöpartiet De gröna, känd som ”Jamaicakoalitionen”.

Om detta inte lyckas återstår en ny storkoalition med SPD.

SPD:s vice partiledare Manuela Schwesig sade dock på söndagskvällen att det är slut med storkoalitionen med CDU och att partiet går i opposition.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto