Home > Förvaltning av underskott – den största utmaningen under de kommande åren

Förvaltning av underskott – den största utmaningen under de kommande åren

Finansiell politik har länge setts vara en metod för att stimulera ekonomisk aktivitet under svåra tider eller för att undvika att ekonomin ska överhettas.

Kortfattat handlar finansiell politik om hur en regering samlar in och använder finansiella resurser.

Precis som hushåll och företag har regeringar intäkter och utgifter. Exempelvis är skatt en form av intäkt, medan infrastrukturprojekt är ett exempel på en utgift. När en regering har mer utgifter än intäkter vänder den sig till finansiella marknader för att låna skillnaden – precis som hushåll och företag gör när de samlar på sig skulder.

Rekordhöga stödpaket för att bekämpa pandemin

När denna artikel skrivs har USA:s president skrivit på coronavirus-avtalet. Bland annat levererar de 600 dollar till varje person i en andra runda direkt stöd. Det har pratats mycket om att denna summa kommer stiga till 2 000 dollar, och vi hade inte överraskats av om detta sker.

Regeringar över hela världen har trots allt injicerat över 10 biljoner dollar i finansiella paket för att ge stöd åt hushåll och företag under pandemin. Enligt en studie av McKinsey&Company har finansiella åtgärder bland G20-länder under COVID-19-pandemin överstigit de som vidtogs under finanskrisen 2008-2009 – tre gånger om.

Under normala ekonomiska tider hade dessa åtgärder varit oacceptabla. Men detta är inte normala ekonomiska tider, och som Jerome Powell, Fed:s ordförande, har sagt flera gånger är detta inte en tidpunkt då man kan oroa sig över bieffekter av för mycket finansiellt stöd. Med andra ord bör allt handla om hur man tar sig ur denna hälsokris, och sen kan vi fundera på hur vi ska hantera efterdyningarna.

Problemet med det stigande underskottet i världen är hur man ska hantera det efter hälsokrisen är över. De flesta länder har en underskott som bara blir större och större. Att betala av dessa skulder innebär högre kostnader och uppoffringar i framtiden.

Kom ihåg att skatter är ett av de huvudsakliga verktyg som regeringar har att öka sina intäkter. För att betala av det globala underskottet under 2020-2023 krävs det att regeringar gör en av två saker – antingen att höja skatterna med 50%, eller att reducera utgifterna med 25%.

Regeringar kan även skapa inflation för att ta sig ur problem. Detta fungerar dock bara om de nya skulderna utfärdas i den lokala valutan. Exempelvis utfärdade USA skuld i amerikansk dollar, och genom att låta inflationen stiga över 2% blir det lättare för dem att betala av USD-betecknad skuld. På valutamarknader leder detta till trender för en nedåtgående USD.

Svaret är dock inte så enkelt. Eftersom dollarn är världens reservvaluta är det många andra länder i världen som har utfärdat skuld i USD. Om dollarn tappar i värde kommer andra valutor stiga mot dollarn.

Vilka blir det dock – då alla vill ha en svagare valuta?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.