Home > Förvirrande budskap från Storbritanniens centralbank

Förvirrande budskap från Storbritanniens centralbank

Precis när man trodde att Brexit-förhandlingarna och pandemin är tillräckligt mycket bekymmer för Storbritannien levererar Bank of England (BOE) ett ovanligt utlåtande. Innan vi fortsätter är det viktigt att ha i åtanke att detta är en av de äldsta centralbankerna i världen. De är väldigt konservativa och noggranna med hur de kommunicerar sin penningpolitik.

Förra torsdagen utannonserade BOE sin penningpolitiska rapport och antydde om negativ ränta. På ett sätt var detta inte något nytt då redan många centralbanker i den utvecklade världen har sänkt sina räntor till under noll. Efter utlåtandet ökade volatiliteten på samtliga GBP-par, vilket innebar att exempelvis EURGBP steg under dagen.

Idag levererade Storbritanniens centralbanks ordförande Bailey ett tal på ett webbseminarium på den brittiska handelskammaren. Han tonade ned scenarier med negativ ränta, bara ett par dagar efter att ha fört det till agendan.

Baileys kommentarer skapar förvirring bland GBP-handlare

Å ena sidan sade Bailey idag att tekniska studier om negativ ränta kommer ta tid. På så sätt indikerade han att centralbanken inte har bråttom med att implementera detta någon gång snart.

Han sade även att utlåtande om negativa räntor förra veckan inte innebär att centralbanken kommer använda sig av det. Istället är det bara ett utlåtande som låter marknaderna veta att det är ett verktyg som de kan komma att använda i framtiden.

Detta är ett sätt för centralbanken att förbereda marknaden på negativa räntor. Man bör inte överraskas av att Storbritanniens centralbank kommer implementera negativa räntor i framtiden – de utannonserade trots allt att de betänker det.

I kontrast till detta sade aldrig Fed i USA att de övervägde negativa räntor. Där har du en skillnad mellan två olika penningpolitiska metoder som redan har prissatts på marknaden.

En överraskande detalj är timingen. Dagens tal kommer endast två handelsdagar efter centralbankens penningpolitiska beslut och kommentarer om negativa räntor, vilket skapar förvirring bland traders. Ska vi förvänta oss negativa räntor någon gång snart?

Förra torsdagen tolkade marknaderna negativa räntor som något som ”kommer snart”. Dagens budskap är det raka motsatta.

Resultatet? GBP ökade kraftigt mot alla andra valutor hittills under dagen. GBPUSD är tillbaka över 1,28 och GBPCHF är tillbaka över 1,17. Samtidigt förr EURGBP till 0,9150 efter att ett tag ha legat över 0,92.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto