Home > Franska oljejätten TotalEnergies begränsar investeringar i Ryssland

Franska oljejätten TotalEnergies begränsar investeringar i Ryssland

TotalEnergies meddelade sitt beslut en dag efter att Shell sa att de skulle lämna gemensamma projekt med Gazprom.

Det franska oljebolaget TotalEnergies har fördömt invasionen av Ukraina och sagt att de inte kommer att investera i nya projekt i Ryssland på grund av denna utveckling.

Företaget, som har en andel på mer än 19% i den ryska naturgasjätten Novatek, sa detta på tisdagen via ett uttalande som svar på Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Enligt företaget är kriget en katastrof för ukrainare och hotar Europa.

Men medan TotalEnergies tillkännagav sitt beslut att stoppa ytterligare investeringar, gick inte TotalEnergies lika långt som sina konkurrenter BP och Shell. Efter att ryska trupper invaderade Ukraina förra veckan och lockade till sig hårda sanktioner från Europa och USA, har flera företag försökt omvärdera sina affärssatsningar i landet.

BP och Shell är två av de största som tillkännager stora förändringar som lämnar den ryska marknaden.

Förra helgen sa den brittiska jätten BP att de säljer sin andel i det statligt kontrollerade oljeföretaget Rosneft, och på måndagen avslöjade Shell att det drar sig ur joint ventures med den globala naturgasgiganten Gazprom.

TotalEnergies drag tyder på att de kommer att förbli i landet, även om de planerar att arbeta tillsammans med EU:s och amerikanska regeringar

I sitt uttalande lovade företaget att stödja och implementera alla sanktioner som hittills har funnits mot Ryssland, att göra det "oavsett vilka konsekvenser" dessa kan ha på dess investeringar och aktiviteter i landet.

Taggar: