Home > FTSE 100 kände pressen och föll i morse

FTSE 100 kände pressen och föll i morse

FTSE 100 föll med nästan 2% under starten av dagens handelssession, vilket har fått många att undra vad man nu ska göra. 

Det bästa sättet att börja denna historia är med London-börsens värmekarta som visar att de flesta av aktierna i FTSE 100 låg i rött när marknaden öppnade i morse, vilket förklarar varför indexet ursprungligen sjönk med nästan 2%.

FTSE 100 värmekarta (Källa: London Stock Exchange)

Vad är FTSE 100?

Financial Times Stock Exchange 100 Index (FTSE 100) kallas ofta för ”Footsie” och följer de kombinerade priserna av de främsta 100 företagen på London-börsen, det vill säga de 100 mest värdefulla företagen med högst börsvärde.

Ska man köpa eller sälja FTSE 100?

När marknaden faller har du i princip tre alternativ: 

  • Köp aktier eller hela indexet i hopp om att det återhämtar sig

  • Sälj aktier eller hela indexet om du tror att det kommer att gå ner

  • Håll fast vid dina befintliga positioner 

Jag kan inte säga vad du ska göra, och det vill jag inte heller, men personligen känns det som en marknad som är på väg nedåt. Detta innebär dock inte att detta definitivt kommer ske, och jag har haft fel förut.

En prisprognos för FTSE 100 

FTSE 100 har haft en lustig – som i ”märklig”, inte ”ha-ha” – utveckling de senaste 18 månaderna. Medan många andra aktieindex, framförallt amerikanska sådana, har stigit mot otänkbara nivåer har FTSE 100 inte lyckats ta sig tillbaka till nivåerna innan pandemin.

Var kan man köpa och sälja FTSE 100?

Investerare kommer bara att tänka på att köpa FTSE 100, antingen som enskilda aktier eller genom att investera i en börshandlad fond (ETF) som spårar FTSE. Investerare kan satsa på att FTSE stiger eller faller via spreads, CFD-kontrakt eller andra finansiella instrument. Oavsett hur du vill handla eller investera kan du göra det med dessa mäklare:

eToro

eToro är en av världens ledande handelsplattformar som erbjuder courtage och avgifter som är bland branschens lägsta. Deras sociala handelsfunktion som kopierar andras handel är ett perfekt val för dig som ska sätta igång med investeringar.

Registrera dig med eToro direkt

Webull

Registrera dig med Webull direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto