Home > FTSE 100 prisprognos efter att ha stigit till årliga toppar

FTSE 100 prisprognos efter att ha stigit till årliga toppar

FTSE 100 steg till en ny topp 2021 när börsrallyt fortsätter. Vad kan du förvänta dig 2022?

Börsrallyt fortsätter efter julhelgen och de flesta index i utvecklade ekonomier handlas på sina årliga toppar. Det är fallet med FTSE 100-indexet, som har bevakats noga under de senaste åren både på grund av Brexit och på grund av covid-19-pandemin.

2020 kom med en nedgång i det baisseartade territoriet när pandemin grep världsekonomierna. Men vad som följde var en gradvis rörelse högre och FTSE 100-indexet återställde helt fallet.

Ur ett tekniskt perspektiv är prisåtgärden hausse. Före pandemin bildade marknaden en sammandragande triangel som fungerade som ett vändningsmönster. Området 7 750 var tillräckligt starkt och fungerade som ett styvt motstånd, men marknadens förmåga att återvända till det ska tolkas som ett tecken på styrka för ytterligare uppsida.

Vad kan bryta den hausseartade fördomen? Här är två aspekter att ta hänsyn till: den åtstramningscykel som initierades av Bank of England i december 2021 och ytterligare inflationstryck.

Bank of England startade en försiktig ökningscykel

I december röstade den penningpolitiska kommittén för att höja räntan i Storbritannien till 0,25% från tidigare 0,1%. Även om den är liten, markerar ökningen början på en försiktig ökningscykel, en som kan spåra ur FTSE 100-rallyt.

Nyckeln framåt är att bedöma hur Bank of England kommer att agera med tanke på den osäkerhet som Omicron-varianten utgör och hotet om förhöjd inflation. Vid förra mötet föreslog centralbanken att ytterligare måttlig åtstramning var trolig, men budskapet kommer sannolikt att förändras om vi ser en stark ekonomisk påverkan från viruset eller till och med högre inflation.

Inflationstrycket är en risk

Den nuvarande inflationstakten i Storbritannien är 5,1% – mycket högre än målet på 2%. Om inflationen är för hög gör det det svårt för företag att sätta rätt priser på sina varor och tjänster. På samma sätt gör det det svårt för människor att planera att spendera. Som sådan agerar centralbanker genom att höja räntan – precis vad Bank of England gjorde. Men på grund av pandemin finns risken att dra åt för snabbt och påverka den ekonomiska återhämtningen negativt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto