Home > FTSE 100 ligger på 2-års högsta, Unilever-aktien glider – Marknadssvep

FTSE 100 ligger på 2-års högsta, Unilever-aktien glider – Marknadssvep

  • FTSE avslutade dagen på sin högsta nivå sedan början av 2020

  • Unilever-aktien sjönk 7% när GlaxoSmithKline steg 4,1%

  • Energijättarna BP och Royal Dutch Shell bland toppvinster

Storbritanniens FTSE 100 stängde högre på måndagen då aktierna i energibolagen och hälsovårdsföretaget GlaxoSmithKline steg uppåt.

Indexet slutade 68,28 poäng eller 0,91% högre på 7 611,23 för att nå sin högsta stängning på nästan två år. Uppsidan för det brittiska blue-chip-indexet följde uppgångar över hela den europeiska marknaden, till stor del stödd av ett rally i Asien efter Kinas offentliggörande av ekonomiska uppgifter.

FTSE 100 stöddes också av en potentiell affär mellan Unilever och GlaxoSmithKline, som kan vara på över 50 miljarder pund.

Unilever-aktier går trögt

Unilever var en av de sämst presterande på måndagen, med konsumentvarujättens aktier som föll med 7% i intradagsaffärer. Sänkningen följde efter nyheterna om att tvåltillverkaren Dove var intresserad av att förvärva GlaxoSmithKlines hälsovårdsgren.

Bolagets aktier var redan i rött hittills i år och måndagens röta drog nästan -14% under det senaste året.

Samtidigt steg GlaxoSmithKline med 4% efter Unilever-nyheterna, med marknaden sannolikt att stiga högre med tanke på ett nytt högre bud. Reckitt Benckisers aktie steg 3,2 %.

Oljepriset nära 3-års högsta

På andra håll på marknaden steg oljepriserna för att fortsätta de veckovisa uppgångarna hittills under 2022. Brent-olja nådde över 86 dollar per fat, vilket placerade priserna nära de högsta nivåerna i oktober när de steg till 86,72 dollar.

Den positiva utvecklingen för råolja såg till att aktiekurserna för BP och Royal Dutch steg med 1,54% respektive 1,36%.

Priserna på guld och silver steg också. Spotguld höll över $1 819 per ounce efter att ha sett en mindre nedgång tidigt på dagen, medan Silver steg 0,5% till $23,04 per ounce.