Home > Gå aldrig emot Fed

Gå aldrig emot Fed

Det finns ett talesätt bland investerare som handlar om att man aldrig ska gå emot den amerikanska centralbanken (Fed). Och det är av god anledning.

Fed är den mest proaktiva centralbanken i världen och fungerar som ledare bland centralbankerna och sätter penningpolitiken för världens största ekonomi. De sätter även räntan för världens reservvaluta – vilket bland många ses mer som ett privilegium snarare än en börda.

Återigen har Fed:s åtgärder visat sig vara handfasta. I början av coronavirus-krisen, när aktiemarknaden sjönk som en sten, ingrep Fed. De gjorde det så snabbt och så beslutsamt att den nedåtgående marknaden bara varade i cirka 1 månad. Det blev därmed den kortaste så kallade björnmarknaden någonsin, under en av de största externa chockerna sedan andra världskriget.

Investeringar på aktiemarknaden 2020

2020 har hittills varit ett galet år. Pandemin ledde till förändrade konsumtionsvanor, och även riskuppfattningen förändrades.

En björnmarknad sker när priserna går tillbaka med mer än 20 procent från höjderna, vilket kan kontrasteras med en tjurmarknad när marknaden stiger med över 20 procent från låga noteringar. Denna har länge styrts av investeringar på Wall Street och är en påminnelse om var i affärscykeln vi befinner oss.

I år såg vi den snabbaste vändningen från en tjurmarknad till en björnmarknad någonsin. Det som hände efter det var den kortaste björnmarknaden i historien, och vändningen var minst lika stark.

Många anser att Fed:s åtgärder var anledningen till marknadens rörelser, men det finansiella stödet från kongressen var minst lika viktigt.

Investerare har investerat stora mängder i aktiemarknaden och till och med köpt bankrutta företag som Hertz. På tal om bankrutter i USA finns det två olika former av bankrutt – omorganisering och likvidering. När man ansöker om konkurs under Chapter 11 kan företaget komma tillbaka efter en viss tid och fortsätta sin verksamhet. Att investerare spekulerade på Hertz aktier var därmed inte helt märkligt då företaget ansökte om Chapter 11-skydd.

Om vi återgår till Fed och aktiemarknaden har dess åtgärder och beslut räckt för att återställa tilliten till systemet. När Fed talar lyssnar investerare.

Gå aldrig emot Fed.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto