Home > GameStop-dramat väger tungt på Robinhoods verksamhet

GameStop-dramat väger tungt på Robinhoods verksamhet

En av de mest fascinerande händelserna i aktiemarknadshistorien skedde förra veckan. En grupp privata traders satte igång en massiv short squeeze på GameStops aktier, ett företags vars aktie blivit massivt kortsåld av ett flertal hedgefonder.

Storleken på köpen var så stor att Melvin Capital, en av de fonderna med kort exponering, förlorade 53% bara i januari. Andra företag, som Citadel och Point72, tog även förluster från investeringen i hedgefonden, vilket bevisar för Wall Street att det finns en ny marknadskraft att räkna med – privata traders som är organiserade.

Denna short squeeze gick inte enligt planerna. Problemet kom från att mäklaren, Robinhood, begränsade handeln av GameStop-aktier, vilket underlättade för hedgefonderna. Detta kan dock bli ett avgörande misstag av Robinhood.

Robinhood öppnar kreditlinjer

Allt började med att kortsäljaren, eller hedgefonden, för ett tag sedan kommenterade på att GameStop var nära konkurs. Detta kanske var sant, och fortfarande är sant, men det ledde till att mängder av privata investerare skyllde på hedgefonderna för att hålla sina korta positioner för att försvåra för företaget.

Flera miljoner traders började köpa aktier och optionskontrakt i GameStop. Det intressanta var inte vara att de köpte, men att de även höll i positionerna. Detta är den svåraste delen då köpande och hållande skapar press på andra marknadsdeltagare som är involverade i transaktionen – marknadsskaparen som sålde optionerna, hedgefonderna som kortsålde och slutligen även mäklaren.

Mäklaren, i detta fall Robinhood, fullbordar trade med börsen, men gör det under en viss tidsperiod. Eftersom de flesta av dess kunder köpte samma produkt, GameStop, var mäklaren tvungen att ta fram en större summa likvida medel än vanligt, vilket ledde till en likviditetskris.

Det som var mest problematiskt var faktumet att Robinhood inte lät folk köpa optioner och aktier i GameStop. I princip erbjöd företaget ett sätt för hedgefonder att ta sig ur krisen, då pressen omedelbart lättade.

Till följd av det har nu många privata traders stängt sina konton på Robinhood och gått vidare till andra aktiemäklare. Vi vet ännu inte hur mycket Robinhood påverkades av detta, men en sak är säker – genom att förbjuda traders från att köpa aktier har Robinhood påverkat marknaden på ett sätt som missgynnade privata traders. Detta kan skada företaget långsiktigt.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto