Home > Ganska stor förändring om Nordea flyttar enligt FI.

Ganska stor förändring om Nordea flyttar enligt FI.

Det vore en ganska stor förändring för Finansinspektionen om Nordea skulle välja att flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Det sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen till reportrar vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2017.

”Nordea är det absolut största institut som vi har under tillsyn i dag. De är väsentligt större än de andra bankerna och de andra är ju också stora. I den meningen påverkar det i sådana fall vårt arbete genom att vi får färre tillsynsobjekt och mindre att göra”, sade han.

Ansvaret för den löpande tillsynen och eventuella kriser skulle landa på det land som Nordea flyttar huvudkontoret till, eller på regionen EMU och ECB ifall flyttlasset skulle gå till eurozonen.

Nordea skulle dock inte sluta att påverka svensk ekonomi bara för att bankens huvudkontor lämnar landet, så länge banken skulle fortsätta att ha stor verksamhet i Sverige, noterade Erik Thedéen.

”Men helt isolerat är det ju så att med färre stora banker har vi mindre finansiella stabilitetsrisker”, uppgav han.

FI-chefen framhöll dock att tillsynsmyndigheter i nordiska grannländer anser att Nordea alltjämt utgör en stabilitetsrisk för dem, trots att Nordea nyligen slog samman sina bolag i andra nordiska länder med det svenska moderbolaget.

”Motsvarande skulle ju gälla för Sverige även om Nordea skulle flytta härifrån. Vi kommer ju att fortsätta ha en systemviktig filial här i så fall. Det är inte så att riskerna skulle försvinna, men de skulle delvis få en annan karaktär”, uttrycker han det som.

Finansinspektionen har begärt utökade budgetmedel redan inför vårbudgeten för att kunna hantera Nordeas filialisering eftersom den innebär ökat ansvar för myndigheten. Att Nordea redan nu överväger att flytta huvudkontoret, trots att banken nyligen genomförde en filialisering, innebär en något märklig situation, enligt FI-chefen. Han har nyligen haft dialoger med tillsynsmyndigheter i andra länder för att få situationen efter Nordeas filialisering att fungera så bra som möjligt.

”Jag är helt inställd på att vi ska få det här att fungera så bra som över huvud taget är möjligt. Det är där mitt fokus ligger”, betonade han.

Myndighetschefen vill inte uttala sig i termer om det vore bra eller dåligt om Nordea flyttade.

”Vår uppgift är att försöka värna finansiell stabilitet oavsett vilket läge vi har”, sade han.

Finansinspektionen kommer för övrigt aldrig att ändra sina kapitalkrav för att få en bank att stanna, uppgav han. Den frågan har aldrig varit aktuell och kommer heller aldrig bli aktuell, är budskapet.

Nordea uppgav att banken överväger att flytta huvudkontoret från Sverige kort efter regeringens besked om att bankernas resolutionsavgift planeras att höjas, vilket skulle påverka Nordea särskilt mycket. Vad Finansinspektionen anser kring regeringens planer på att höja resolutionsavgiften är något som myndigheten kommer att återkomma till i sitt remissvar.

Till påsk ska de svaren vara inne. Bankföreningens vd Hans Lindberg anser att det är en alldeles för kort remisstid med tanke på att förslaget presenterades för bara några veckor sedan, uppgav han vid seminariet.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto