Home > GBP/USD prisprognos efter en stark jobbrapport i december 2021

GBP/USD prisprognos efter en stark jobbrapport i december 2021

Jobbdata från december 2021 visade en minskande förändring av antalet sökande och arbetslöshet. I december var 29,5 miljoner människor anställda i Storbritannien.

Den mycket efterlängtade jobbrapporten för december månad släpptes idag i Storbritannien. Närmare 30 miljoner människor var anställda i kungariket i december, och claimant count change sjönk från -38 600 till -43 300 personer.

Detta är antalet personer som ansöker om arbetslöshetsersättning, och ju lägre antal desto bättre. Dessutom sjönk också arbetslösheten. Den sjönk till 4,1% på förväntningarna på 4,2%, ett annat tecken på en förbättrad arbetsmarknad.

Den goda ekonomiska statistiken lyckades dock inte imponera på GBP/USD-paret. Cable tog sig upp 2022 men kunde inte bryta de lägre höjdpunkterna på de större tidsramarna.

Sterlingen återbesöker halsen

Teknisk analys visar en blandad bild. Å ena sidan bildade paret ett dubbeltoppmönster vid 1,42 under första halvåret 2021 och har korrigerat sedan dess.

Dessutom fortsatte den att bilda lägre dalar och lägre toppar. Vidare bröt den mönstrets halsringning och nådde det uppmätta draget som ses vid 1,32. Med andra ord, ett klassiskt baisseartat mönster nådde sitt uppmätta drag.

Å andra sidan representerar det uppmätta draget bara det minsta avstånd som marknaden måste resa för att bekräfta mönstret. Det faktum att prisåtgärden återvände till halsringningen tyder på att tjurar kämpar för kontroll. Men för att prisåtgärden ska bli hausse måste marknaden stänga över 1,38, vilket ogiltigförklarar de lägre toppserierna.

Storbritanniens inflation släpps i morgon

Bank of England skrämde marknaderna i december förra året när de höjde räntan i ett överraskande drag. Rädslan är att inflationen stiger för snabbt och imorgon kommer investerarna att få reda på om rädslan förverkligas.

För december 2021 förväntar sig investerare att Storbritanniens KPI eller konsumentprisindex på årsbasis kommer att nå 5,2%, högre än de 5,1% som rapporterades föregående månad. Kärn-KPI förväntas dock sjunka till 3,9% från tidigare 4,0%, så det är en avvikelse som är intressant att titta på.

Feds beslut skymtar stort

När man handlar med ett valutapar måste man överväga båda sidor av historien. Som sådan spelar inte bara data från Storbritannien betydelse utan också utvecklingen från USA.

Alla ögon är riktade mot Fed och dess budskap vid nästa veckas möte. Även om ingen räntehöjning förväntas i januari, kommer valutahandlare att fokusera på centralbankens framåtriktade vägledning.