Home > Getinge väntas rapportera dåligt kvartal

Getinge väntas rapportera dåligt kvartal

Dock letas febrilt efter minsta tecken om att, sorgebarnet, den svaga europeiska marknaden för medicinska kapitalvaror, ser ut att tina.

Det framgår av de kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför Getinges kvartalsrapport.

”Ett riktigt dåligt kvartal väntas. Vidare måste kapitalvarumarknaden i Europa bottna ur och börja växa igen. Jag är inte säker på att den bottnat ännu utan den kan försämras lite till innan den stabiliseras. Förra årets första kvartal var också svagt och nu ska det bli ännu sämre”, säger Nordea Markets analytiker Patrik Ling till Direkt.

Swedbank Markets betonar likaså ett svagt första kvartal men ligger inte sömnlöst över det utan sätter sin tillit till Getinges pågående omstrukturerings- och besparingsprogram, samt förbättrad efterfrågan, om än från låga nivåer.

För det aktuella första kvartalet spås ett ebita-resultat före engångsposter om 836 miljoner kronor. Resultat före skatt, rejält tyngt av omstruktureringskostnader, spås gör halt redan vid drygt 300 miljoner kronor. Medianen är ännu försiktigare och spår ett resultat om runt 250 miljoner.

Enligt SME Direkts konsensus spås Getinge under 2013 stå för en organisk försäljningstillväxt om 3,4 procent, vilket innebär drygt en halv procentenhet högre tillväxt än den för 2012.

”Marknaden räknar med att den organiska tillväxten ska bli bättre i år än förra året. Men det sade bolaget i slutet av förra året också och sen gick det helt snett. Jag vågar inte riktigt lita på det ännu”, fortsätter Patrik Ling som understryker att Getinges visibilitet enbart sträcker sig 2-3 månader in i framtiden.

Vad gäller ebita-resultatet väntas det växa med knappt 7 procent till nästan 5,2 miljarder kronor under helåret 2013.

Noteras kan att analytikerna har tagit rygg på Getinges finansiella mål om en ebita-marginalen för koncernen om cirka 22 procent under 2015. Här väntas närmare bestämt 21,8 procent, enligt SME Direkt.

Aktiekursen har under 2013 rört sig sidledes mellan ca 190 kr till 205 kr. Ur ett rent tekniskt perspektiv skulle utbrott åt endera håll ge oss en fingervisning om den kommande utvecklingen.

Getinge publicerar sin kvartalsrapport den 17 april klockan 12.00. En efterföljande telefonkonferens är schemalagd till klockan 15.00.

Getinge B Daily
Getinge B Daily (Öppna diagram i TP Trader)

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto