Home > Goda nyheter då IMF höjer sin prognos för avancerade ekonomier

Goda nyheter då IMF höjer sin prognos för avancerade ekonomier

Den globala ekonomiska tillväxten är beroende av att avancerade ekonomier ska återhämta sig, men isolationism lär bli ett tema under de kommande åren.

Den internationella valutafonden (IMF) släppte nyligen sin rapport World Economic Outlook. I denna rapport reviderade de BNP-prognosen högre, både i USA och i andra avancerade ekonomier.

En snabb titt på låginkomstekonomier visar inte liknande uppgraderingar, men nyheterna är ändå goda då låginkomstekonomier får det svårt att växa utan tillväxt i avancerade ekonomier. En snabbare och starkare återhämtning i den utvecklade världen är bra för den globala ekonomin.

Källa: The Economist

Slående återhämtning i USA

Återigen förbereder sig USA på att leda världen ur en kris. Detta skedde efter finanskrisen år 2008-2009, och det händer igen.

Medan pandemin är långt ifrån över har den amerikanska ekonomin vänt starkt, mycket tack vare finansiellt och monetärt stöd. USA var även snabbare än de flesta andra länderna att säkra vaccin för sin vuxna befolkning. Landet förväntas uppnå flockimmunitet i sommar.

Vi kan inte säga samma sak om resten av världen, framförallt inte i låginkomstekonomier. Trenden lär inte förändras fram tills det att avancerade ekonomier uppnår flockimmunitet och mer vaccin blir tillgängliga för andra länder.

Hur är det då möjligt att den amerikanska ekonomin växer så imponerande snabbt just nu? Den amerikanska administrationen planerar smart nog att under de kommande åren investera i gröna initiativ, och i landets infrastruktur. Medan denna plan inte är beroende av andra länder kommer det främja andra ekonomier i olika delar av världen.

Sådant internt stöd lär även spela en framträdande roll i andra avancerade ekonomier fram tills det att global flockimmunitet har uppnåtts, och internationella reserestriktioner har lättats.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto