Home > Goldman ser risker för svensk bostadsbubbla.

Goldman ser risker för svensk bostadsbubbla.

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs anser att Sveriges och Nya Zeelands bostadsmarknader löper störst risk för en korrektion.

Det skriver Bloomberg News och hänvisar till en rapport om bostadsmarknaderna i de så kallade G10-ekonomierna, de tio länder med de mest handlade valutorna.

Goldman ser störst risk på de svenska och nyzeeländska bostadsmarknaderna och ser en risk på 35-40 procent för ett prisfall på 5 procent eller mer under de kommande två åren.

Banken jämfört prisnivåerna mellan länderna genom två olika mått, förhållandet mellan bostadspriser och hyra, mellan bostadspris och hushållsinkomst och bostadspriser justerat för inflation.

”Med ett snitt av dessa mått ser bostadspriser i Nya Zeeland ut att vara de mest övervärderade följt av Kanada, Sverige, Australien och Norge”, skriver banken.

Goldman Sachs pekar samtidigt på att en hög invandring och befolkningstillväxt i både Sverige och Nya Zeeland stödjer byggefterfrågan. Samtidigt skriver banken att Australien, Norge och Kanada ser ”överbyggda” ut och pekar på att bostadsbyggandet sker i högre takt än vad demografin efterfrågar.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto