Home > Grekiska nyheter kommer sannolikt att få en inverkan på marknaderna denna vecka

Grekiska nyheter kommer sannolikt att få en inverkan på marknaderna denna vecka

Euron stängde veckans handel med starkt baisse efter att ha noterat ett två månaders högsta mot dollarn på torsdagen. Den nedåtgående korrigeringen kan till stor del tillskrivas nya farhågor för att Grekland inte får den nödvändiga räddningsaktionen som behövs för att undvika att ställa in sina betalningar på sin skuld. Grekiska nyheter kommer återigen dominera sentimentet på marknaden denna vecka. Valutahandlare kommer att vilja ägna särskild uppmärksamhet åt ett möte på onsdagen mellan euroområdets finansministrar. Alla meddelanden om Grekland till följd av mötet kan leda till stor volatilitet på marknaden.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down up up down up
Veckotrend up up up down up up
Motstånd 1.3318 1.5926 78.08 0.9260 1.0839 0.8407
1.3266 1.5878 77.83 0.9219 1.0771 0.8373
1.3235 1.5849 77.67 0.9194 1.0729 0.8352
Stöd 1.3186 1.5804 77.41 0.9154 1.0661 0.8318
1.3155 1.5775 77.25 0.9129 1.0618 0.8297
1.3105 1.5729 76.99 0.9088 1.0550 0.8263

Ekonominyheter

USD – Riskaversion ledde till en hausseartad dollar

Den amerikanska dollarn hade uppgångar nästan över hela linjen vid förra veckans stängning efter negativa nyheter från euroområdet fick investerare att flytta sitt kapital till säkrare tillgångar såsom dollarn. Valutaparet EUR/USD stängde fredagens handel på 1,3196, långt under det två månaders högsta på 1,3321 som valutaparet nådde på torsdagen. Mot den japanska yenen behöll dollarn i stort sett sin uppåtgående fart och kunde stänga veckan på 77,61. Analytiker hänförde valutaparet USD/JPY senaste trenden uppåt till den positiva sysselsättningsstatistiken från USA, som stärkte förtroendet för den ekonomiska återhämtningen.

När det gäller den här veckan kommer valutahandlare vilja fortsätta att övervaka situationen i Grekland för ledtrådar om vart marknaden är på väg. Förra veckans nyheter kastade tvivel på huruvida Grekland kommer att kvalificera sig för ett andra räddningspaket som behövs för att undvika att man ställer in sina betalningar på sin skuld. Medan analytiker fortfarande är övertygade om att en räddningsaktion kommer att säkras, var de snabba med att varna för att euron fortfarande befinner sig i en mycket utsatt situation. USD kan komma se vidare uppåtgående rörelse om någon ytterligare negativ grekisk nyhet släpps under de kommande dagarna.

Dessutom kan ett parti av amerikanska ekonomiska indikatorer som släpps under veckan påverka dollarparen. Tisdagens detaljhandelssiffror och de underliggande detaljhandelssiffrorna samt onsdagens TIC långsiktiga terminsköpen och torsdagens veckovisa arbetslöshetssiffror kommer att illustrera ytterligare det nuvarande läget i den amerikanska ekonomin. Positiva nyheter kan gynna USD kontra sina främsta rivaler, EUR, GBP och JPY.

EUR – Euron lyckades inte behålla sin kraftiga uppgång och stängde veckan i baisse

Efter torsdagens nyhet att Grekland nått en uppgörelse om ett åtstramningspaket som skulle bana väg för en räddningsaktion, sköt euron upp till ett två månaders högsta mot den amerikanska dollarn. Denna trend tog en kraftig vändning på fredagen där kombinationen av krav på ytterligare nedskärningar i Grekland, liksom politiska motsättningar i landet kastade en skugga över om en räddningsaktion kommer att levereras. Valutaparet EUR/USD stängde veckan på 1,3196. Mot den japanska yenen föll den gemensamma valutan med nästan 100 punkter på fredagen innan den iscensatte en liten korrigering. Valutaparet EUR/JPY stängde veckan på 102,42.

Denna vecka kommer valutahandlare att vilja bevaka utvecklingen när det gäller den aktuella grekiska krisen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt ett möte för euroområdets finansministrar på onsdagen, vilket sannolikt kommer att sprida lite ljus över tillståndet i dagens samtal om att leverera ett räddningspaket till Grekland. De flesta analytiker förutspår att Grekland så småningom kommer att få ett räddningspaket som behövs för att betalningsinställelse inte ska ske. Euron kan få se några uppåtgående rörelser om och när en konsensus om räddningspaketet uppnåtts, men valutahandlare bör varnas för att möjligheten för ytterligare baisse i euron fortfarande är mycket verkligt.

AUD – AUD föll från sitt senaste höga

Den australiska dollarn hade några baisseartade rörelser för att stänga förra veckans händelser. Valutan rörde sig ner mot de flesta av dess viktigaste valutarivaler på grund av nedslående nyheter från euroområdet som fick valutahandlare att söka sig bort från mer riskfyllda tillgångar. Valutaparet AUD/USD stängde fredagens handel på 1,0671, långt under det sex månaders högsta som det nådde tidigare i veckan. Mot den schweiziska francen stängde AUD i fredags på 0,9776, ner med över 100 punkter från tidigare i veckan.

Denna vecka kommer rörelser i AUD sannolikt att bestämmas av euronyheter. Under förutsättning att en överenskommelse om en grekisk räddningsaktion fullbordas under de närmaste dagarna, kan AUD se ett uppsving tillsammans med andra mer riskfyllda tillgångar. Med detta sagt kan ytterligare negativa nyheter få valutahandlare att söka sig tillbaka till tillflyktsortsvalutor som kan sänka AUD ytterligare.

Råolja – Oro för Grekland tyngde oljan

Förnyad oro för att Grekland skulle ställa in sina betalningar tyngde de mer riskfyllda valutorna och råvaror, som råolja under handeln i slutet av förra veckan. Råvaror som olja faller ofta när de blir mindre överkomliga för internationella köpare. Råoljepriset stängde veckan på 98,99 dollar per fat, nästan en hel dollar nedan där det handlades under torsdagen.

Den här veckan, förutom följetången i den pågående utvecklingen i euroområdet, kommer investerare i olja också vilja se grundläggande indikatorer från USA. Visst risktagande kan återvända till marknaden om någon av de amerikanska grundläggande ekonomiska faktorerna visar tillväxt i den amerikanska ekonomin. Nyheten kan signalera en ökad amerikansk efterfrågan på olja vilket kan hjälpa till att höja priset på råolja.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Stokastiska Slow på 8-timmarsdiagrammet har bildat ett hausseartat kors vilket tyder på att en rörelse uppåt sannolikt kommer att ske i en nära framtid. Denna tankegång stöds av det dagliga diagrammets Williams Percent Range, som för närvarande ligger på -90 nivå. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar.

GBP/USD

Ett baisseartat kors på det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tyder på att nedåtrörelsen kan uppstå under de kommande dagarna. Med detta sagt visar de flesta andra långsiktiga tekniska indikatorerna att detta par ligger i en intervallhandel just nu. Valutahandlare kanske vill ta en vänta och se strategi då en tydligare bild kan presentera sig själv senare i veckan.

USD/JPY

De tekniska indikatorerna på det dagliga diagrammet visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet och kan komma att se en korrigering nedåt den närmaste tiden. Dessa inkluderar RSI indexet som har tagit sig över 70 och Williams Percent Range som ligger på -10. Ligga kort kan vara att föredra som strategi för detta valutapar.

USD/CHF

Det dagliga diagrammets MACD/OsMA har bildat ett hausseartat kors, som typiskt innebär att en uppåtgående rörelse skulle kunna inträffa i en nära framtid. Denna teori stöds av Stokastiska Slow på det veckovisa diagrammet. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i detta par.

Wild Card

GBP/CHF

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att en uppåtgående kursrörelse skulle kunna ske inom den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI på 8- timmarsdiagrammet som har passerat in i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kanske vill ligga kort i sina positioneringar inför en brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.