Home > Grekland i nya ordkrig med IMF riskerar deadline.

Grekland i nya ordkrig med IMF riskerar deadline.

Grekland riskerar att missa en deadline senare i månaden som skulle slutföra en översyn av det senaste räddningspaketet och samtidigt riskerar Alexis Tsipras regering att få en repris på det antagonistiska förhållandet med landets långivare som nästan tvingade Grekland att lämna eurozonen 2015.

Det skriver Bloomberg News.

Under helgen for premiärminister Alexis Tsipras återigen ut mot Internationella valutafonden eftersom de insisterar på lagstiftning som skulle föranleda ytterligare budgetnedskärningar om finanspolitiska mål missas.

Det ger Aten omkring en vecka att överbrygga skillnaderna.

Trots att EU-institutionerna inte är överens med IMF om deras prognoser och säger att Grekland inte behöver vidta extra åtgärder för att nå de mål som satts för räddningspaketet på 86 miljarder euro, så vill de ha IMF med, enligt en person med insyn i förhandlingarna. Att skylla på IMF för dödläget är en strategi som kanske inte kommer att fungera längre då Alexis Tsipras står inför en mer samstämmig grupp.

”Det finns en risk att den grekiska regeringen har läst nyckellångivare som Tyskland och IMF fel och är alltför kompromisslös om de reformer som krävs”, sade Janis Emmanouilidis, chef för studier vid Europeans Policy Centre i Bryssel, i en intervju.

I värsta fall skulle det skulle kunna återuppliva hotet om Grexit, sade han.

EU-företrädare har satt 20 februari (då eurogruppen har möte) som deadline för Grekland att slutföra översynen, innan inledningen av vårens politiska val i rad tunga euroländer. Efter detta datum kan det bli politiskt svårt med ytterligare förhandlingar med den grekiska regeringen.

Ett misslyckande med att nå ett avtal betyder att Grekland kanske inte lyckas betala tillbaka skulder på 6 miljarder euro i obligationer som förfaller i juli.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto