Home > Guld får stöd av rekordhög efterfrågan från Kina

Guld får stöd av rekordhög efterfrågan från Kina

På ädelmetallmarknaden inledde guldet med att stiga under januari, vilket var den första månatliga uppgången sen augusti, samtidigt som världsindex fallit 3,2 procent sedan årsskiftet i bakgrund av vinsthemtagningar i samband med valutaoro i tillväxtländerna.

Efter att Kina firat nyår de senaste veckorna öppnade marknaderna på måndagen och gav ett starkt stöd till priserna när också hög efterfrågan från Kina rapporterades. Spotpriset var 0,8 procent upp till 1276 dollar efter lunchtid.

China Gold Association uppgav på måndagen att efterfrågan på guld i Kina steg 41 procent till 1.176,34 ton under 2013, och landet kan därmed ha gått förbi Indien som världens största guldkonsument, rapporterar Bloomberg News.

”Uppgången i Kinas guldkonsumtion har hjälpt till att begränsa prisnedgången. Om Kinas efterfrågan hålls uppe så kommer det att vara en långsiktigt bullish faktor”, sade Duan Shihua på Shanghai Leading Investment Management till Bloomberg News.

Innehaven i guld-ETP:er sjönk med 33 procent förra året, den första nedgången sedan den första produkten introducerades 2003. Guldpriset har dock stigit 3,2 procent i januari, den första månatliga uppgången sedan augusti.

Chow Tai Fook Jewellery Group rapporterade också att försäljningen i jämförbara butiker i Hongkong, Macao och fastlandet steg 15 procent de sista två veckorna i januari jämfört med för ett år sedan.

PMI i Kina har samtidigt indikerat en inbromsning i den kinesiska ekonomin.

”Då den inhemska marknaden erbjuder få alternativ, med en aktiemarknad som går sämre och då regeringen inte vill uppmuntra investeringar i fastighetssektorn, så ser mer av det växande välståndet till guldet som ett sätt för värdelagring”, sade Liu Xu på Capital Futures till Bloomberg News.

Marknaden kommer nu noga granska kommentarerna från Fed-chefen Janet Yellen för ledtrådar om takten i Federal Reserves nedtrappade tillgångsköp, ”tapering”.

”Framtoningen i hennes anförande kommer sannolikt vara duvaktiga, men vi räknar med att hon kommer att lämna intrycket att takten i tapering av QE3 ligger kvar på samma spår om 10 miljarder dollar per möte, så länge som vi inte ser en längre svit av besvikelser och större marknadsturbulens”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Guld
Guld

Av: Tradingportalen/Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto