Home > Guld från ett annat perspektiv

Guld från ett annat perspektiv

För det första får jag ursäkta att min tidigare krönika till en början innehöll lite stavfel. Det är sista gången jag lämnar korrekturläsandet till tredje part, om man säger så.
Vad ni ska få nu är en analys av guld från en lite annorlunda synvinkel. Folk brukar ju säga att guld handlas i dollar, och det stämmer att de största terminsvolymerna handlas där,i dollar, men om du som svensk skall köpa guld i Sverige är det guldpriset i SEK / Gram du skall använda som referens, eller med andra ord XAU/SEK. Detta gäller i allra högsta grad om du skall köpa fysiskt.

På samma sätt skall du titta på XAU/EUR  om du handlar i euro .Utan att ha någon avancerad handelsplattform så kan man simulera till exempel en XAU/EUR-position på följande sätt: Äga guld i svenska kronor och hedga med en kort EUR/SEK -position eller äga guld i form av en termin på Comex och hedga med en lika stor kort EUR/USD-position. Det går lika bra att äga Spdr Gold Trust till exempel som ju har fysiskt guld motsvarande fondens värde i ett valv.

Det man däremot skall akta sig för är alla certifikat som har översvämmat den svenska börsen på sistone. Inte nog med att de ofta har hävstång och därmed urholkas av volatilitet och några mäklare skor sig på avgiften så äger de  inte den underliggande råvaran och ifall utgivarbanken går i konkurs är fonden förlorad.

Vad man kan säga allmänt om guldet är att det i så gott som alla valutor stiger. Här skulle jag kunna säga ”positivt stigande trend”. Problemet med sådana uttryck är att de inte är standardiserade. Positivt? Stigande? Trend? Hur länge, och hur mycket, och på vilket sätt skall det upp? Detta tycks ingen kunna svara på om man frågar. Vad jag menar är att som så mycket annat måste man göra sin eget arbete.

Om vi tittar på diagrammet för XAU/EUR så ser vi något triangelliknande. Mina studier säger att det faktiskt finns något man kan kalla för trianglar. Min definition är en symmetrisk eller asymmetriskt kontraherande intervall med 10-60 graders vinkel från en månad till ett års tid.

Vad jag har kommit fram till är följande: En triangel är sällan falsk, det vill säga går utanför dess ramar och sedan tillbaka. En triangel är också kvantifierbar; du vet när den slutar. Vad gäller utgången är går mer än 60% av dem upp, speciellt om det har varit tidigare uppgång innan.

Detta ovan är väl kanske inte mycket vid första anblick, men med rätt money management kan underverk göras!

Taggar:
Usa

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.