Home > Guld köps och säljs över 1 800 dollar under djupa lågkonjunkturer

Guld köps och säljs över 1 800 dollar under djupa lågkonjunkturer

Coronaviruset har påverkat världens ekonomier på ett aldrig tidigare skådat sätt. Alla slags marknader, oavsett om det rör sig om utvecklade marknader eller tillväxtmarknader klarar knappt av att hantera de utmaningar som utbrottet har orsakat.

Ju längre tid det går utan en klar lösning på hälsoproblemet desto djupare blir lågkonjunkturen. När det kommer till ekonomin kallas det första tecknet på en sänkt ekonomisk tillväxt sammandragning. En ekonomi som sammandrar utan meningsfulla vändningar går in i en lågkonjunktur. Akut lågkonjunktur utan stadig återhämtning leder till depression.

Fyra månader in i COVID-19-krisen finns det fler länder som befinner sig i lågkonjunktur samtidigt än vad det gjorde under världskrigen och den stora depressionen. Världsekonomin har alltid haft ekonomier i olika faser, men aldrig på samma gång som vi ser nu.

Ju längre lågkonjunkturen pågår desto starkare blir guldet

Igår nådde guldpriset över 1 800 dollar. Det finns redan de som tror att det kommer nå 2 500 dollar, och kanske även 3 000 dollar inom kort. Är sådana höga siffror troliga? Det verkar så.

Guldet har länge betraktats som den enda formen av pengar som behåller sitt värde över tid. Även efter 1970-talet när USA sänkte USD-omvandlingen till guld har den gula metallen behållit sin aura.

En snabb jämförelse mellan valutor och priset på guld sedan 1900-talet avslöjar varför investerare fortsätter att ha guld i sina portföljer. Efterfrågan på guld påverkade inte dess köpkraft – man kan inte skapa nytt guld på samma sätt som centralbanker kan skapa nya pengar.

Vad som är intressant med detta är att de som framförallt tjänar på det stigande guldpriset är – du gissade rätt – centralbankerna. Under de senaste två årtiondena har världens centralbanker köpt allt mer guld. Varför skulle någon köpa guld om det inte är pengar, och ifall det inte hade haft en roll att spela i det finansiella systemet?

Svaret kommer i tillgång och efterfrågan. Om något har ett värde kommer investerare (och där räknas centralbanker in) köpa och sälja det. Så länge det finns ett uppfattat värde kommer det alltid finnas någon som köper när priserna är låga.

Nuförtiden köper centralbanker alla möjliga slags underpresterande tillgångar (som obetalda lån, skräpobligationer från tvivelaktiga företag etc.) i ett försök att skapa likviditet i ekonomin. Till följd av detta har deras balansräkningar stigit exponentiellt.

Det bör inte vara överraskande att centralbankerna håller i guld som är värt mer än dess inköpspris. Vi bör alla vara glada över det, då ett högre guldpris leder till att centralbankerna har mer ammunition att bekämpa chocken från coronavirus-pandemin.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto