Home > Guld når höga värderingsvariabler

Guld når höga värderingsvariabler

Guld har nått rekordhöga noteringar i år. Med tanke på den pågående krisen bör inte detta komma som en överraskning. Det som är överraskande är hur det har gått till – nämligen i en stark vertikal förflyttning som har fått alla korrelationer att stå på ända.

Det ledde till och med till en skarp förflyttning för silver. Guld-silver-ration, som används av investerare som proxy för silverpriset jämfört med guldpriset, har regelbundet minskat.

Under de senaste dagarna har guldet gått ned med cirka 200 dollar. Plötsligt började folk sälja efter att guldet nådde över 2 000 dollar. Det som är intressant är att denna förflyttning nedåt korrelerar med en generell risk-off-reaktion. Amerikanska aktier gick ned, silver korrigerade och även USD steg. Är detta början på en ny trend? Eller bara en välbehövlig korrigering?

Guldpriser och bostadspriser

En av de viktigaste sektorerna i en ekonomi är bostadssektorn. Med tanke på hur mycket guld som behövs för att köpa ett genomsnittligt hushåll har guld nått en nivå där det är relativt dyrt.

Varför är denna jämförelse viktig? Till att börja med har krisen hittills sett annorlunda ut än finanskrisen år 2008-2009. Bostadspriserna i USA stiger exempelvis just nu. Visserligen har den amerikanska centralbankens stödpaket troligtvis med saken att göra, men faktum kvarstår att sektorn ser ut att vara mer uthärdlig än tidigare kriser.

Man kan även argumentera för att egendom är väldigt billigt jämfört med den totala köpkraften, även om man justerar för alla åtgärder av centralbanken.

Det är inte heller bara den amerikanska bostadssektorn som är uthärdlig. Även den tyska bostadssektorn följer en liknande väg. Bostadspriserna i Tyskland ökade med 6% under det andra kvartalet, jämfört med samma period förra året. Efterfrågan på familjebostäder är specifikt stark.

Om vi återvänder till guldet bör prisökningen av guld inte överstiga de höjda bostadspriserna för att ration ska vara giltig. Ju högre guldpriset överstiger ökningen av bostadspriserna, desto med utsträckt blir bostadsvärderingarna.

Gårdagens dipp i guldpriset visade att guldet har sitt eget liv. Vid en tidpunkt följde gulddippen en högre EURUSD, vilket är märkligt då det inte finns några enkelriktade trades.

Till syvende och sist har EURUSD dippat i samklang med aktiemarknaden, vilket kompenserar för guldets nedgång.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto